Starović: Majska skupština jedan od najbitnijih događaja u istoriji Vojvodine

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Starović: Majska skupština jedan od najbitnijih događaja u istoriji Vojvodine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović izjavio je danas, povodom obeležavanja 176. godišnjice Majske skupštine, održane 1848. godine u Sremskim Karlovcima, da je to bio jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Vojvodine, ali i Srbije u celini.

„Neka tada iskazana hrabrost, posvećenost nacionalnoj ideji i jedinstvu bude lekcija i današnjim naraštajima“, poručio je Starović u govoru na Svečanoj akademiji u Sremskim Karlovcima, organizovanoj povodom 176. godišnjice Majske skupštine.

On je podsetio da će odluke donete tada, kao i borba i žrtve koji su usledile, odrediti dalji istorijski razvoj i dobiti svoj epilog 25. novembra 1918. godine, kada su se ovi krajevi prisajedinili Kraljevini Srbiji.

Starović je u Sremskim Karlovcima dodao počast i položio venac na grob vožda Đorđa Stratimirovića, u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice.

Vence su položili i predstavnici Skupštine Vojvodine, Vlade Vojvodine, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog i Južnobačkog okruga, Grada Novog Sada, opštine Sremski Karlovci i udruženja građana.

U okviru državne ceremonije obeležavanja Majske skupštine, Starović položio je venac i kod Spomen ploče o proglašenju Srpske Vojvodine na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima.

V.d. pomoćnika ministra za boračko – invalidsku zaštitu Sanja Lakić je u okviru ceremonije obeležavanja položila venac na Spomenik Stevanu Šupljikcu u Pančevu, kao i na grob vojvodi Stevanu Šupljikcu u manastiru Krušedol i na Spomenik voždu Đorđu Stratimiroviću u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.