Stalno nešto grickate? Koliko je to štetno za vaš organizam?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ove namirnice mogu da vam budu zamena za grickalice!

Bolest srca može biti strašna stvar na koju treba paziti dok starite, bez obzira da li se javlja u vašoj porodici ili ne.

Dok se nekada smatralo da se srčana oboljenja dešavaju samo starijim odraslim osobama,mlađi odrasli sada takođe imaju veće šanse da imaju srčane komplikacije zbog stvari poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti.

Vaša genetika, godine, pol i okruženje u kojem odrastate i živite igraju ulogu u riziku od srčanih bolesti, ali vaša ishrana i način života takođe igraju značajnu ulogu.

Vaši dosledni obrasci ishrane imaju neverovatan uticaj na zdravlje vašeg srca zbog faktora rizika kao što su krvni pritisak, dijabetes, holesterol i telesna težina, a svi su oni u određenoj meri povezani sa vašom ishranom.

Kada je u pitanju usvajanje navika u ishrani zdravih za srce, način na koji grickate tokom dana može biti odličan početak.

Jedete previše slatkiša

Konzumiranje slatkiša može biti veoma primamljivo, ali dijetetičari upozoravaju da previše dodatog šećera može doprineti negativnim zdravstvenim ishodima. Utvrđeno je da dodatak šećera povećava rizik od srčanih oboljenja, a previše rafinisanog šećera iz gaziranih pića i slatkiša može povećati rizik od srčanih bolesti.

Grickanje hrane bogate dodatkom šećera i vrlo malo vlakana ili proteina (kao što su slatkiši ili gazirana pića) takođe može izazvati skokove šećera u krvi, a mnogi takvi skokovi tokom vremena mogu dovesti do hiperglikemije (visokog šećera u krvi), što je faktor rizika.za bolesti srca.

Jesti previše slanih grickalica

Slično grickalicama sa dodatkom šećera, takođe je korisno ograničiti potrošnju grickalica sa visokim sadržajem soli kada pokušavate da kontrolišete rizik od srčanih oboljenja. Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma povećava rizik od hipertenzije i srčanih bolesti, tako da redovno konzumiranje previše slanih grickalica poput čipsa može doprineti povećanom riziku od srčanih bolesti tokom vremena.

Jesti velike porcije prerađene hrane

Ultra-prerađena hrana se definiše kao hrana napravljena uglavnom od masti, dodatog šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i hidrogenizovanih ulja. Konstantno grickanje ove namirnice može doprineti riziku od srčanih bolesti jer su ove namirnice sa visokim sadržajem kalorija i lako mogu doprineti povećanju telesne težine, što može dovesti do gojaznosti. I kao što smo ranije spomenuli, gojaznost je, nažalost, glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Nedavno istraživanje je pokazalo da ishrana bogata ultra-prerađenom hranom povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, a taj rizik se povećava sa svakom dodatnom dnevnom porcijom prerađene hrane.

Izbegavanje grickalica tokom dana

Jesti zdravu hranu i obezbediti svom telu puno hranljivih materija jednako je važno kao i izbegavanje „nezdravih“ stvari. Negrickanje ili nedovoljno jedenje tokom dana takođe može imati negativan uticaj na vaše zdravlje. Izbegavanje grickalica zbog pravila koja postavlja restriktivna ishrana može doprineti nezdravim ishodima. Dugi radni sati bez grickanja između obroka može dovesti do toga da se krećete između padova i uspona energije i oteža vam da ostanete svesniji i prisutniji tokom obroka. Drugim rečima, ograničenje može dovesti do kasnijeg prejedanja nezdravom hranom.

Posezanje za pekarskim proizvodima

Peciva i torte nisu loši, a povremeno je važno da se počastite omiljenim grickalicama. Konstantno grickanje pečenih proizvoda može imati potencijalno negativne zdravstvene efekte na vaše telo.

Dodani šećeri i zasićene/trans masti koji se koriste za pravljenje ove hrane povezani su sa povećanjem holesterola, krvnog pritiska i triglicerida, a višak šećera u ishrani može povećati rizik od srčanih oboljenja bez obzira na težinu. Oni takođe mogu povećati šećer u krvi i hroničnu upalu, što vas dovodi u opasnost od srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara. I ne samo to, slatke poslastice bez vlakana ili proteina nisu zasitne i najverovatnije će vas ostaviti gladnima čak i nakon što završite sa grickanjem.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.