Šta treba da radite šest minuta da biste smanjili stres za 68%?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Šta treba da radite šest minuta da biste smanjili stres za 68%?

Ukoliko ste pod stresom, rešenje vam je nadomak ruke – njeno veličanstvo knjiga. Čitanje samo šest minuta smanjuje stres i to čak za 68%, pokazala je studija Univerziteta u Saseksu.

Tu je i mnoštvo drugih. Studija Berkli Univerziteta pokazala je da deca koja redovno čitaju imaju 50% bolji rečnik od mališana zagledanih u televizor i ostvaruju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Prednosti čitanja mnogobrojne su i u odraslom dobu, utvrdili su naučnici. Identifikacija sa izmišljenim pričama i junacima pomaže razvijanju saosećajnosti i sposobnosti za tumačenje tuđih emocija i u stvarnom životu. To važi prvenstveno za romane i fikciju, manje za biografije i istorijske knjige.

Nije zanemarljiv ni uticaj čitanja na psihičko zdravlje pojedinca. Kvalitet štiva ovde nije presudan, dovoljna je sama činjenica da ste se izgubili u nekom drugom svetu i pobegli od svakodnevnih problema i briga. Prelistavanje stranica pre nego što sklopite oči pomoći će vam da lakše i lepše utonete u san.

A redovno čitanje u trećem dobu sjajna je vežba za mozak. Ljubitelji knjiga imaju dva i po puta manju šansu da obole od Alchajmerove bolesti nego oni koji vreme troše na manje stimulativne aktivnosti.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas