Šta se dešava u telu kada izbacite so iz ishrane?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Šta se dešava u telu kada izbacite so iz ishrane?

So je jedna od ključnih stvari u većini obroka, a kada je izbacite iz ishrane, u vašem telu se dešavaju brojne stvari.

Evo svih fizičkih promena koje možete očekivati ako smanjite unos soli ili je potpuno izbacite iz ishrane.

Niži krvni pritisak

Volite li da jedete slani pomfrit, kokice i slično? Takva hrana je ukusna, ali je puna soli i stoga može biti štetna za vaše zdravlje. Postoji jasna veza između većeg unosa soli i visokog krvnog pritiska.

Natrijum je veoma blisko povezan sa hipertenzijom. Kada unosite previše soli, vaše telo pokušava da je reguliše zadržavanjem više vode u telu. To rezultira većim pritiskom na cirkulatorni sistem, što povećava krvni pritisak. S druge strane, definitivno ćete imati niži krvni pritisak ako prestanete da jedete so.

Bolja funkcija bubrega

So može da utiče i na funkciju bubrega, posebno ako jedete previše soli. Dodaje da hipertenzija može da ošteti različite organe u telu, a često prvo otkazuju bubrezi. Dobra vest je da možete zaštititi svoje bubrege tako što ćete smanjiti unos soli ili je potpuno eliminisati iz ishrane.

Bićete manje naduti

So takođe može uticati na nadimanje. Pošto je natrijum jedan od razloga za zadržavanje vode, smanjenje unosa soli će zapravo izbaciti više vode iz vašeg tela i tako ćete se osećati manje naduveno i naduto.

Bićete energičniji

Možemo osećati umornije ako unosimo previše soli. Stoga, ako se često osećate naduto i umorno, trebalo bi da prestanete da konzumirate so.

Bićete manje žedni

Izuzetno je važno da pijemo dovoljno vode kako bi sve funkcije u našem telu pravilno funkcionisale i kako ne bismo dehidrirali. Ali ako se osećate previše žedni, možda biste želeli da razmislite o smanjenju unosa soli. Može da se oseti velika žeđ ako svakodnevno unosimo veliku količinu soli u organizam. Stoga, ako smanjite unos soli, bićete manje žedni.

Manje glavobolje

Ako ste skloni glavobolji, trebalo bi da izbacite so iz ishrane. Studije su pokazale da je manji unos soli povezan sa manjom incidencom glavobolja. Stoga, ako prestanete da uzimate so, manje ćete patiti od glavobolje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.