Šta radite kada osetite neprijatan šmek u teretani?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Šta radite kada osetite neprijatan šmek u teretani?

Bez obzira na to da li ste tek odlučili da idete u teretanu ili ste već dugogodišnji vežbač, postoje neka nepisana pravila ponašanja u teretani sa kojima bi svi trebalo da budu upoznati, kako bi boravak i treninzi svima bili prijatniji i produktivniji.

Svima nam se desilo, ima dana kada se jedva nateramo da dođemo da treniramo. Dođeš mrzovoljan u teretnu i umesto da se opustiš i kreneš da vežbaš, ti ideš i okolo i tražiš bučice po teretani koje nisu vraćene na svoje mesto. Pomisliš u sebi: „Ma, kud sam i dolazio danas“ ili „Ako treba da spremam mogla sam onda i kod kuće da ostanem!“.

I taman nađeš bučice, odradiš zagrevanje kad evo je devojka koju ne vidiš još, ali je osetiš. Kada ona stigne na trening svi je po mirisu poznaju i znaju da je tu i kada je ne vide. To je kap u prepunoj čaši. Njen neprijatni miris dodatno ubija volju za treningom, širi se po celoj teretani i jednostavno je nemoguće vežbati sa njom u istom prostoru.

I šta je gore? Šta vi teže podnosite? Bučice koje tražite po teretani? Tegove koje sklanjate sa šipke ili ljudi koji se ne tuširaju pre teretane?

Podrazumeva se da je lična higijena veoma važna i da vaš telesni miris ne sme da ugrožava druge, ali šta radimo kada se neko ne pridržava tih pravila? Kako mu saopštiti da mora da povede računa o ličnoj higijeni?

Da li dok vežbamo treba da se upustimo u „small talk“ i saopštimo da smo našli u lokalnoj drogeriji povoljan protein i da takođe ove nedelje su svi dezodoransi na popustu?
Ne zvuči dobro. Ili da krišom ostavimo u ormarić osobe koja ne vodi računa o higijeni mali „znak pažnje sa mirisom okeana“. Ni to nije idealno rešenje.

Sitacija ne vrlo neprijatna i zato je potrebno da svako povede računa o ličnoj higijeni i da teretane ostanu mesto za opuštanje i mesto na kojem se osećamo prijatno, a ne mesta gde treba da stignemo sa gas maskom.

Brinite o higijeni, to je najvažnije. Ne želite u teretani doći na glas da ste „smrdljivac“. Pre nego što izađete iz svlačionice, proverite da li širite neugodne mirise. Ako ste na trening došli pravo sa posla, razmislite o tuširanju pre treninga. Ovo će dobro doći i vama i drugima. Ali isto tako ne preterujte sa parfemom ili toaletnom vodom kada dođete u teretanu. Vaš miris može biti neprijatan za druge.

Pored lične higijene kao i svuda i u teretanama postoje određena nepisana pravila ponašanja kojih se treba pridržavati ako ne želimo da „odskačemo“ od drugih.

Vraćajte tegove na mesto

Niko ne želi da raspakuje tegove 10 minuta nakon što ste ih vi ostavili na šipci posle 100 kilograma mrtvog dizanja. Takođe, vratite bučice na stalak, sigurno želite da ih pronađete tamo kada vam zatrebaju.

Nemojte šetati ispred nekoga ko vežba ispred ogledala

Ogledala se koriste da pomognu vežbaču da se fokusira na mišiće koji radi. Nemojte prolaziti ispred nekoga ko ovo radi, obiđite ga. Možete ga ozbiljno dekoncentrisati, a moguće je i da se povredi.

Muškarci, ne morate da se dokazujete pred ženama sa prevelikom težinom

Izgledate smešno. Takođe, naučite da se nosite sa nekim ženama koje podižu više od vas.

Ne šištite kao ekspres lonac

Nemojte biti previše glasni, nemojte šištati i vrištati, nemojte ni stenjati tokom trening, drugim vežbačima će biti neprijatno.

Vežbanje u papučama i čarapama

Ako dolazite u papučama u teretanu ili skidate patike za neke vežbe budite sigurni da imate cele i čiste čarape i da nećete širiti smrad po celoj teretani. Isto tako gledajte da papuče nisu one koje ste nosili letos po Štrandu.

Koristite peškir

Ako se previše znojite brišite se peškirom i stavljajte ga ispod sebe kada vežbate na spravama. Nikome nije prijatno da sedne u lokvu znoja koju ste vi ostavili za sobom.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas