Šta muzika može otkriti o našem umu?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Svirajte i pevajte da biste ojačali svoje pamćenje

Muzika je moćno sredstvo za pristup informacijama o nama samima.

Dve nedavne studije ponudile su nove uvide u to kako se naše omiljene pesme odnose na naše pamćenje i našu ličnost i kako te veze mogu učiniti život boljim.

Slušanje omiljene ili poznate pesme može vas trenutno „prebaciti“ u drugi trenutak vašeg života, sa zapanjujuće jasnim detaljima. I nije samo stvar razvijene mašte uma, već postoje naučni dokazi da naši umovi vezuju muziku za pamćenje.

Korisna veza između muzike i lečenja pacijenata sa Aheimerovom bolešću ili demencijom. Utvrđeno je da stalno slušanje muzike koja ima lično značenje poboljšava prilagodljivost mozga kod pacijenata sa ranom stadijumom Alchajmerove bolesti ili blagim kognitivnim oštećenjem.

Slušanje Mocartove muzike može smanjiti epileptične napade, smatraju naučnici

Slušanje muzike sa posebnim značenjem stimulisalo je neuronske puteve u mozgu koji su im pomogli da održe viši nivo funkcionisanja, kaže Majkl Taut, jedan od autora studije koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Torontu.

Ove pesme su imale jedinstveno značenje, poput muzike uz koju su ljudi plesali na svom venčanju, i dovele su do povećanja performansi pamćenja na testovima. Nalazi bi mogli da podrže uključivanje terapije zasnovane na muzici u lečenju pacijenata sa kognitivnim oštećenjem u budućnosti. Promene su bile najizraženije u prefrontalnom korteksu, poznatom kao kontrolni centar mozga, gde se odvija odlučivanje, modelovanje društvenog ponašanja, ispoljavanje ličnosti, planiranje složenog mentalnog ponašanja. Razlike u slušanju poznate muzike vezane za uspomene i novu muziku koju nikada niste slušali Kada su pacijenti čuli muziku koja im je bila bliska, ona je pokretala muzičku neuronsku mrežu koja je povezivala različite regione mozga, na osnovu magnetne rezonance snimljene pre i posle slušanja muzike.

To je bilo drugačije nego kada su čuli novu, nepoznatu muziku, koja je pokrenula samo određeni deo mozga koji je bio podešen da sluša.

U studiji je učestvovalo 14 učesnika, uključujući šest muzičara, i slušali su posebno pripremljene liste pesama sat vremena dnevno tokom tri nedelje.

Ali ti učesnici su bili isti kao u ranijoj studiji koja je identifikovala neuronske mehanizme za očuvanje sećanja vezanih za muziku kod onih koji su iskusili rani kognitivni pad.

„Bilo da ste profesionalni muzičar ili nikada niste svirali nijedan instrument, muzika je ključ za pristup vašem pamćenju, vašem prefrontalnom korteksu“, rekao je Taut u izjavi.

Rekao je i da je sve veoma jednostavno kada je muzika u pitanju. „Nastavite da slušate muziku koju ste voleli ceo život. Vaše omiljene pesme svih vremena, oni delovi koji su vam posebno važni, jer je to zapravo gimnastika za vaš mozak“, dodao je Taut.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas