Šta može da vam se dogodi ako preterate sa belim hlebom?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li znate kako da bajatom hlebu vratite svežinu

Rafinisani ugljeni hidrati dovode do nižih nivoa upale, što može izazvati mnoge zdravstvene probleme, uključujući smanjenu kognitivnu funkciju.

Efekti ishrane bogate hlebom mogu trajati duže nego što biste očekivali. Prema studiji iz 2012. od 1.230 ljudi starosti od 70 do 89 godina, oni koji su jeli hranu bogatu ugljenim hidratima, poput hleba, imali su dvostruko veću verovatnoću da razviju kognitivna oštećenja od onih koji su konzumirali manje ugljenih hidrata.

Dobijanje na težini

Previše hleba, posebno belog, povećava šanse za razočaranje kada stanete na vagu. Hleb, pored toga što nije najzdravija hrana, povećava šanse da jedete i drugu nezdravu hranu jer ga obično kombinujete sa prerađenim mesnim proizvodima, masnim puterom poput putera od kikirikija i sirevima koji su bogati zasićenim mastima.

Predijabetes

Vaše uživanje u hlebu može biti krivo za približavanje nivoa šećera u krvi neželjenoj, nezdravoj granici. Preterano jedenje hleba, posebno visoko rafinisanog, kakav kupujemo u prodavnicama i pekarama, može dovesti do povećanja nivoa upale u organizmu. Ovo može izazvati insulinsku rezistenciju, a ovo stanje često prethodi dijabetesu.

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak može biti posledica prekomerne konzumacije hleba. Hleb i različita peciva su dva glavna izvora natrijuma, hranljive materije za koju se zna da podiže krvni pritisak, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Čak i relativno skromna količina hleba može povećati rizik od hipertenzije.

Problemi sa kožom

Pored povećanja telesne težine i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše hleba, mogli bismo da imamo problema sa zdravljem naše kože. Istraživači su otkrili da unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom, a to je sam beli hleb, pogoršava stanje naše kože, dovodi do stvaranja bubuljica ili akni.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas