Šta je OMAD dijeta? Prednosti i mane nove trendi dijete!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Smršajte do 14 kilograma za 9 dana ovom dijetom!

Dijeta sa jednim obrokom dnevno (OMAD) je najnoviji trend gubitka težine koji privlači pažnju. Zagovornici tvrde da to dovodi do brzog, dugoročnog uspeha u gubitku težine i boljeg zdravlja, uključujući odlaganje procesa starenja.

Kao i većina programa za mršavljenje, dijeta sa jednim obrokom dnevno daje velika obećanja.

Evo šta treba da znate o jedenju jednog obroka dnevno i šta to znači za gubitak težine.

Šta je OMAD dijeta?

Dijeta sa jednim obrokom dnevno je vrsta posta, gde postite 23 sata i potrošite sve svoje dnevne kalorije u jednom obroku koji se konzumira u roku od jednog sata.

Pravila ishrane sa jednim obrokom dnevno su predstavljena kao jednostavna i laka za praćenje:

Možete da jedete šta god želite, sve dok stane na standardni tanjir za večeru, bez ograničenja kalorija ili smernica za ishranu.

Možete piti napitke bez kalorija tokom celog dana (voda, crni čaj i kafa).

Morate da sledite dosledan raspored obroka, konzumirajući svoj jedini obrok svaki dan otprilike u isto vreme. Pored stvaranja kalorijskog deficita, što rezultira gubitkom težine, zagovornici smatraju da produženi period posta na dijeti sa jednim obrokom dnevno dovodi do fizioloških promena u telu koje promovišu bolje zdravlje, uključujući i ubrzavanje metabolizma pokretanjem proces koji se naziva ketoza, u kome vaše telo sagoreva uskladištene masti za energiju umesto glukoze.

Šta kažu dokazi?

Nažalost, istraživanja o ishrani sa jednim obrokom dnevno (OMAD) su ograničena. Dostupne studije su uglavnom ispitivale njegove efekte na životinje, a glavna studija na ljudima uključivala je samo 11 mršavih mladih ljudi koji su pratili OMAD dijetu samo 11 dana.

Tvrdnje o OMAD dijeti se obično zasnivaju na istraživanju povremenog posta, a ne na samoj OMAD dijeti. Postoje dokazi koji podržavaju efikasnost intermitentnog posta u postizanju gubitka težine.

Međutim, većina istraživanja se fokusira samo na kratkoročne rezultate, obično uzimajući u obzir rezultate postignute tokom 12 nedelja ili manje.

Problemi sa OMAD ishranom

Može izazvati nedostatke u ishrani i zdravstvene probleme
Nedostatak nutritivnih smernica u ishrani sa jednim obrokom dnevno (OMAD) u pogledu jedenja jednog obroka dnevno izaziva mnogo polemike.

Obroci koje jedemo svaki dan treba da sadrže izvor proteina izbalansiran sa celim ugljenim hidratima, povrćem, voćem, proteinima i zdravim mastima kako bi se podržalo optimalno zdravlje, prevencija bolesti i upravljanje težinom.

Nepravilna ishrana će rezultirati nedostatkom hranljivih materija, što može uzrokovati slabu funkciju imunog sistema, umor i smanjenu gustinu kostiju, što može dovesti do osteoporoze.

Post od 23 sata dnevno takođe može dovesti do ekstremnog osećaja gladi i nekontrolisane žudnje, što može značiti da stalno konzumirate hranu koja nije dobra za vas kada je vreme za obrok.

Verovatno nije održiva

Možda ćete u početku moći da se držite dijete sa jednim obrokom dnevno (OMAD), ali će to vremenom postati izazovno.

Ekstremne dijete, posebno one koje preporučuju produženi period posta, nisu prijatne i često izazivaju osećaj uskraćenosti i društvene izolacije tokom obroka.

Dovoljno je teško odbiti parče rođendanske torte na poslu pod najboljim okolnostima, zamislite kako biste se osećali da niste jeli više od 11 sati! Restriktivna ishrana takođe može dovesti do nezdravog odnosa sa hranom, što dodatno otežava postizanje i održavanje zdrave težine.

Brza rešenja ne funkcionišu

Kao i druge popularne metode povremenog posta, dijeta sa jednim obrokom dnevno (OMAD) je privlačna zbog svoje jednostavnosti i brzih vidljivih rezultata.

Međutim, OMAD dijeta je samo još jedan sofisticirani način smanjenja kalorija za brzo mršavljenje.

Kako vaša težina pada, stvari će brzo krenuti nizbrdo jer vaše telo aktivira svoje odbrambene mehanizme da sačuva izgubljenu težinu.

U stvari, doći će do povratka težine – odgovora koji proizilazi iz potrebe naših predaka lovaca-sakupljača da prežive periode oskudice kada je hrana bila oskudna.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas