Srbija vodeća zemlja Zapadnog Balkana po BDP-u po glavi stanovnika

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Srbija vodeća zemlja Zapadnog Balkana po BDP-u po glavi stanovnika

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je danas da je Srbija vodeća zemlja Zapadnog Balkana kada je reč o bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika u 2022. godini.

On je rekao da je Srbija, prema podacima Evrostata, sa BDP „per capita“, po paritetu kupovne moći, u 2022. bila na 44 odsto od proseka EU.

Kada je reč o potrošnji stanovništva, Srbija je prema paritetu kupovne moći stanovništva bila na 53 odsto od proseka EU.

„Ako gledamo podatke koje objavljuje Eurostat, onda je ovih pet zemalja na Zapadnom Balkanu na nivou od 30 do 50 odsto bruto domaćeg proizvoda per capita prema paritetu kupovne moći. Kada kažemo paritet kupovne moći onda je reč o izračunavanju uporedivog bruto domaćeg proizvoda u evrima, i zavisno od zemlje do zemlje to se kreće između 30 i 50 odsto“, rekao je Kovačević za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Plan rasta za Zapadni Balkan od šest milijardi evra koji je juče usvojila Evropska komisija, u periodu od 2024. do 2027. godine može enormno da doprinese razvoju.

„Šest milijardi nije mala cifra za pet zemalja Zapadnog Balkana, u zavisnosti od kriterijuma raspodele novca, koji će takođe ići i u bespovratnu pomoć, odnosno donacije, ali i u jeftine kredite“.

„Taj plan i taj novac imaju s jedne strane investicioni karakter, odnosno biće upotrebljeni kao investiciona baza, a sa druge strane za pospešivanje reformi i integracionih procesa prema EU“, naveo je Kovačević.

Naglasio je da se Srbija i ove godine pokazala ekonomski „žilavija“ nego evropsko okruženje, i dodao da će Srbija ove godine dostići rast od 2,5 odsto, iako je prognoza MMF-a bila dva odsto.

„Sada se u ovim mesecima, avgustu i septembru, pokazalo da je industrija rasla više nego što smo očekivali, kao i poljoprivreda i građevinarstvo“, istakao je Kovačević.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas