Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potpisao je danas u Džakarti, gde se održava 43. samit ASEAN, instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.

Dačić je, na svečanoj ceremoniji u glavnom gradu Indonezije, rekao da mu je velika čast što danas, u ime Vlade Srbije, potpisuje instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, dodajući da je ovo za Srbiju događaj od velikog značaja za dalje unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija naslednica bivše Jugoslavije i da je ponosna na višedecenijsko prijateljstvo koje ima sa zemljama jugoistočne Azije, koje doseže još od pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka iz perioda osnivanja Pokreta Nesvrstanih.

“Mi delimo izuzetno prijateljska osećanja prema Indoneziji i drugim zemaljama koje su članice ASEAN-a”, rekao je Dačić.

Istakao je da su principi kojih se Srbija držala svih ovih godina i principi ASEAN-a, a to su uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanja u unutrašnje stvari drugih država, prevazilaženje svih razlika mirnim putem.

“Zato ću sa zadovoljstvom danas potpisati instrument i hvala vam puno na poverenju”, poručio je Dačić u Džakarti.

Države članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije jednoglasno su u julu ove godine odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, a članice te organizacije su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar.

Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa tim blokom.

Najvažnije oblasti saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima.

Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine.

Među potpisnicama ugovora nalaze se i: Kina, Indija, Japan, Pakistan, Ruska Federacija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Turska, Evropska unija i Velika Britanija.

Na današnjoj svečanosti instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji potpisali su i Panama i Kuvajt.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas