Smanjenjem unosa soli smanjujete rizik od ovih hroničnih bolesti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Namirnice koje imaju iznenađujuće mnogo soli

So je uobičajen deo svakodnevne ishrane većine ljudi.

Često je so ta koja daje ukus hrani ili je poboljšava. Stručnjaci kažu da je za funkcionisanje organizma potrebno oko 500 miligrama soli dnevno, dok prekomerni unos može da pojača razvoj raznih bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos manje od pet grama soli dnevno, što je čak nešto manje od jedne kašičice. Za decu se preporučuje još manji unos soli, u zavisnosti od aktivnosti.

I dok je so esencijalna hranljiva materija za telo, deluje u ravnoteži telesnih tečnosti, poboljšava funkciju nerava i mišića, prekomerni unos može dovesti do štetnih efekata na zdravlje.

Ovo su neki od njih…

Visok krvni pritisak kao tihi ubica

Zbog velikog unosa soli, naše telo je sklonije zadržavanju tečnosti što uzrokuje da veće količine krvi protiče kroz vene i arterije. Ovo povećava krvni pritisak zbog čega srce mora da kuca jače. Visok krvni pritisak je često asimptomatičan i zbog toga se naziva „tihi ubica“.

Otkazivanje srca

Smanjeni unos soli pomaže nekim pacijentima sa srčanom insuficijencijom. Iako ta navika nije smanjila broj hospitalizacija ili smrtnih slučajeva, istraživanja su pokazala da ublažava simptome kao što su otok, umor i kašalj.

Moždani udar

Potrošnja više soli od preporučene predstavlja veći rizik od moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Moždani udar nastaje kada je protok krvi do određenog dela mozga prekinut ili ograničen, dajući moždanom tkivu manje kiseonika. Povećan unos soli može povećati količinu krvi u arterijama, povećati krvni pritisak, a samim tim i rizik od moždanog udara.

Infarkt

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, slana hrana, posebno prerađena hrana, dovodi do visokog krvnog pritiska, srčanog udara i moždanog udara. Prema podacima Američke zdravstvene organizacije, oko pola miliona smrtnih slučajeva godišnje je povezano sa visokim krvnim pritiskom, zbog čega smanjen unos soli zaista može spasiti živote.

Smrt za krvne sudove

Prema svim dostupnim informacijama i istraživanjima, prekomerni unos soli ostavlja velika oštećenja na arterijama i dovodi do naslaga u krvnim sudovima, nakupljanja masti, holesterola i drugih štetnih materija.

Kako smanjiti unos soli?

Ako pokušavate da smanjite dnevni unos soli, evo nekoliko saveta.

Birajte svežu hranu umesto prerađene hrane. Zeleno povrće, hrana i voće bogato vlaknima su definitivno bolji izbor. Najvažnije je da ćete kuvanjem kod kuće regulisati unos soli.

Pre nego što kupite bilo koju namirnicu, pročitajte deklaraciju. Birajte proizvode koji imaju manje soli na 100 grama.

Ne nudite deci slanu hranu. Kada je u pitanju hrana za bebe, smanjite solju na minimum kako se ne bi navikli na ukus.

Kontrolišite porcije i količinu hrane koju jedete. Prejedanje često dovodi do prekomernog unosa soli.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.