Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina C u organizmu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vitamin D se nalazi u ovom suvom voću!

Muškarci i žene imaju različite potrebe za unosom vitamina C, kao i pušači u odnosu na nepušače. Odrasla žena treba da konzumira 75 mg vitamina C svakog dana, a odrasli muškarac treba da konzumira 90 mg istog vitamina.

Pušači bi ovu dozu trebalo da povećaju za najmanje 50 odsto jer je dokazano da imaju niži nivo vitamina C u organizmu. Ovaj vitamin stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca i tako podržava imuni sistem organizma, ključan je za kožu, krvne sudove, hrskavicu, tetive jer učestvuje u proizvodnji kolagena, ali je i snažan antioksidans.

Tokom sezone prehlade i gripa preporučuje se uzimanje većih doza, od 500 do 1000 mg dnevno.

Sledeći simptomi su zapravo prva dva znaka da imate nedostatak vitamina C.

Da li ste umorni?

Ozbiljan nedostatak vitamina C, koji može biti fatalan (skorbut), danas je retkost, ali imajući u vidu rasprostranjene loše navike u ishrani i njegovu ekstremnu osetljivost na toplotu, svetlost, vazduh i vodu, očigledno je da ga mnogi unose premalo. njihova ishrana.organizam. Prvi simptomi nedostatka vitamina C mogu se pojaviti već ako imamo nedovoljnu količinu ovog vitamina u periodu od tri meseca. Najraniji znak je verovatno umor.

Krvarenje desni

Još jedan rani znak nedostatka vitamina C su crvene i otečene desni, kao i krvarenje desni. Drugi simptomi koji obično prate su lake modrice, sporo zarastanje rana, bolovi u zglobovima i gruba koža.

Koje namirnice su najbogatije vitaminom C?

Vitamin C se nalazi u agrumima i njihovim sokovima, paprici, brokoliju, kelju, prokulju, kiselom kupusu, zelenoj salati, jagodama, dinjama, paradajzu, šparglama i drugim srodnim namirnicama.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.