Selaković predvodi ceremoniju povodom Dana oslobođenja Beograda

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Selaković predvodi ceremoniju povodom Dana oslobođenja Beograda

Povodom obeležavanja 79. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković danas će predvoditi državnu ceremoniju i položiti venac na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, a taj dan će biti obeležen i nizom manifestacija u prestonici.

U okviru spomen – kompleksa groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, pored ministra Selakovića, vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Danom oslobođenja u Drugom svetskom ratu počeće i tradicionalna gradska manifestacija „Dani slobode“ memorijalnim defileom koji će krenuti sutra sa Terazija ka Trgu republike, gde će početi muzičko-scenski program, dok će se 1. novembra na platou ispred Skupštine grada u 14.00 časova održati predstava „Beograd nije ‘tica, da odleti.

Beograd u Drugom svetskom ratu oslobođen na današnji dan

Na današnji dan, 20. oktobra 1944. godine, Beograd je oslobođen od nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu.

Beogradska operacija bila je jedna od najkrupnijih i najvažnijih bitaka u Drugom svetskom ratu na našem prostoru.

Oslobodiocima, sovjetskom Crvenom armijom, zapovedao je general Vladimir Ždanov (1902 – 1964). Jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) komandovao je general Peko Dapčević (1913 – 1999).

Operacija oslobađanje Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine. Beograd je tada oslobođen posle tri godine i sedam meseci okupacije (april 1941 oktobar 1944).

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas