Šargarepa će vam duže trajati ako primenite ove trikove skladištenja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo zašto treba da jedemo šargarepu u neograničenim količinama!

Šargarepa je svestrano povrće, korisno za mnoge stvari, od grickanja do kuvanja.

Međutim, njihovo nepravilno skladištenje može dovesti do kvarenja, gubitka ukusa ili promene teksture. Evo šta možete da uradite da šargarepa bude sveža, hrskava i hranljiva.

Svežu šargarepu najbolje čuvati u frižideru, gde može da izdrži dve do tri nedelje.

Ako želite da duže traje, razmislite o čuvanju u vodi ili zamrzavanju nakon blanširanja. Pazite na znake kvarenja kao što su sluzavost ili neprijatan miris.

Kako čuvati šargarepu?

Najbolji način za čuvanje šargarepe je u fioci za povrće u frižideru. Stavite ih u perforiranu plastičnu kesu ili umotajte u vlažni papirni peškir, a zatim ih stavite u plastičnu kesu. Tako će šargarepa ostati sveža dve do tri nedelje.

Da li šargarepa duže traje u frižideru ili na sobnoj temperaturi?

Šargarepa traje znatno duže kada se čuva u frižideru u poređenju sa skladištenjem na sobnoj temperaturi. U drugom slučaju, šargarepa će ostati sveža samo nekoliko dana pre nego što počne da omekšava i izgubi svoju hrskavost.

Znaci kvarenja

Korisno je znati kada vam se šargarepa pokvarila da biste izbegli moguće zdravstvene probleme. Znaci kvarenja uključuju ljigavu teksturu, neprijatan miris i vidljivu buđ. Ako šargarepa pokazuje bilo koji od ovih znakova, najbolje je da je bacite.

Kako čuvati šargarepu van frižidera?

Čuvanje u kutiji sa vlažnim peskom Ako iz nekog razloga nemate ili ne možete da čuvate šargarepu u frižideru, možete je čuvati na hladnom, tamnom i dobro provetrenom mestu. Prema drevnoj metodi, šargarepa se može čuvati u kutiji sa vlažnim peskom. Ovo oponaša prirodne uslove pod zemljom u kojima šargarepa raste, tako da bi trebalo da ih duže zadrži sveže.

Čuvanje u vodi

Čuvanje šargarepe u vodi je odličan način da ostane hrskava. Stavite šargarepu u posudu i potopite je u vodu. Promenite vodu svakih četiri do pet dana da bi bila sveža. Tako ćete šargarepi produžiti životni vek za nekoliko nedelja, iako je ključno da posudu držite u frižideru.

Čuvanje oljuštene šargarepe

Oljuštena šargarepa se brzo suši, pa je najbolje čuvati u posudi sa poklopcem ili u plastičnoj kesi koja se može ponovo zatvoriti. Takođe možete da ih potopite u vodu da bi ostali sveži. Obavezno držite posudu u frižideru, gde oljuštena šargarepa može da stoji do nedelju dana.

Kako čuvati šargarepu u zamrzivaču?

Ako želite da čuvate šargarepu još duže, zamrzavanje je odlična opcija. Prvo operite i ogulite šargarepu. Zatim ih blanširajte u kipućoj vodi dva do tri minuta pre nego što ih prebacite u ledenu vodu da biste zaustavili proces kuvanja. Ocedite i osušite šargarepu, a zatim ih stavite u hermetički zatvorene kese za zamrzivač. Zamrznuta šargarepa može trajati do 12 meseci.

Kako čuvati narezanu šargarepu u frižideru?

Narezana šargarepa, kao i oljuštena, može se brzo osušiti. Da biste čuvali narezanu šargarepu, stavite je u posudu i potopite u vodu. Zatvorite posudu poklopcem i čuvajte u frižideru. Ova metoda će zadržati isečenu šargarepu svežom do nedelju dana.

Kako vratiti hrskavost šargarepi?

Ako je šargarepa izgubila hrskavost i nije se pokvarila, možete joj vratiti svežinu tako što ćete odrezati vrhove i potopiti ih u ledenu vodu na 30 minuta do sat vremena. Na ovaj način može se vratiti deo prvobitne hrskavosti i produžiti upotrebljivost za još nekoliko dana.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.