Ruke su vam stalno suve? Evo šta sve može da bude uzrok

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ruke su vam stalno suve? Evo šta sve može da bude uzrok

Ruke su u zimskom periodu posebno suve.

Suva koža ruku su čest problem koji muči mnoge ljude tokom cele godine. Ovaj problem može da bude veoma iscrpljujući i zato je bitno da shvatimo šta sve može biti uzrok, i koja je nabolja prevencija.

Ovo su najčešći uzroci zašto su vam ruke stalno suve:

1. Vreme

Tokom leta, sunce izvlači zalihe vlage iz kože i ostavljaju vam osećaj suvoće, zategnutosti i svraba. Sa druge strane, hladan vazduh i vetar, kao i suv vazduh u prostorijama tokom zime utiču na isušivanje kože na rukama.

2. Preterivanje sa pranjem

Topla voda, sapuni i dezinficijensi na bazi alkohola lako isušuju ruke, pogotovo ako se pranje ponavlja mnogo puta u toku dana.

3. Hemikalije

Pranje sudova i čišćenje kuće izlaže vaše ruke hemikalijama koje iritiraju i isušuju kožu, tako što oštećuju njenu prirodnu zaštitnu barijeru.

4. Hronični kožni poremećaji

Ako patite od ekcema ili psorijaze, verovatno se stalno borite sa suvim rukama i svrabom.
Kako olakšati sebi?

Poštujte nekoliko pravila i sprečićete konstantno isušivanje kože ruku:

1. Česta hidratacija

Suvoj koži ruku neophodna je intenzivna hidratacija. Kad god osetite da su vam ruke suve, posegnite sa kremom, koja bi trebalo da u sebi sadrži vitamin E; koji je izuzetno važan za lepu i zdravu kožu. Tokom dana nanosite kremu koja se lako upija, kako vam ne bi smetala u svakodnevnim aktivnostima, dok pred spavanje možete da nanesete neku masniju i ostavite da deluje dok spavate.

2. Nežno pranje

Koristite blago sredstvo za pranje ruku sa sastojcima koji hrane kožu, poput aloja vere ili ši putera. Takođe, nemojte prati ruke previše hladnom, ali ni previše toplom vodom. Poželjno je da odmah nakon pranja namažete ruke kremom.

3. Koristite rukavice

Isto kao što čuvate ruke od hladnoće tokom zime, tako ih treba čuvati i tokom pranja sudova ili rukovanja hemikalijama.

4. Ne zaboravite zaštitu od sunca

Koža je delikatan organ koji se lako ošteti usled štetnog delovanja sunčevih zraka. Zato uvek treba koristiti kremu koja ima najmanje faktor 15 zaštite od sunca.

Kada se treba javiti dermatologu?

Ako patite od veoma suve I ispucale kože sklone krvarenju, naročito ako imate dijagnozu psorijaze ili ekcema, vreme je da posetite dermatologa..

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.