“Romsko tamburaško i trubačko veče” sutra u Subotici

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
“Romsko tamburaško i trubačko veče” sutra u Subotici

Subotica je, i ovog septembra, centar kulturnih dešavanja, u kojima se, kao u mozaiku, prepliću manifestacije pripadnika naroda. Nakon Interetna, koncerata za Dan grada, te “Zavičajnih dana”, Gradski trg ponovo će biti mesto dobre zabave, i opet će Subotica ponuditi jedan raznovrstan koncert koji garantuje sjajnu atmosferu.

U organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, sutra 12. septembra, na centralnom Gradskom trgu u Subotici, biće održan koncert pod nazivom “Romsko tamburaško i trubačko veče”. Početak koncerta je u 19.30.

Član Nacionalnog saveta Roma, Miloš Nikolić, je tim povodom izjavio, da je ponosan što će u multikulturalnom gradu, kakav je Subotica, biti održano prvo “Romsko tamburačko i trubačko veče”. Nastup na Gradskom trgu imaće pet tamburaških i dva trubačka orkestra.

“Svi izvođači će ,siguran sam napraviti dobru atmosferu za sve posetioce”, rekao je Nikolić.

Organizatori kažu da će Subotičani moći da uživaju u trubačkom orkestru Manuela Ahmetovića, zatim u orkestru Bobana Markovića i njegovog sina Marka Markovića koji će nastupiti sa svojim orkestrom.

Svoj nastup imaće i tamburaši, subotički solisti pod rukovodstvom Borivoja Nikolića, “Aleksandar” pod upravom Lepog Koleta, kao i orkestar Braće Nikolić, “Vojvođanski dukati” i orkestar  Nenada Jovanovića iz Deronja.

“Ovim koncertom biće prikazana sva lepota romske muzike”, rekao je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i dodao, da je ovaj koncert poklon gradu Subotici i svim njenim građanima, jer je Subotica jedan od gradova koji se može pohvaliti rezultatima rada na polju unapređenja položaja Roma. On je uputio zahvalnost Vladi Republike Srbije koja je pomogla realizaciju ovog koncerta.

Romi su  deo etničkog i kulturnog mozaika grada Subotice. Podsetimo da je grad podržao i realizaciju projekta „Romacted“ u okviru koga su uređena naselja Halas i Haladaš u Mesnoj zajednici Čantavir, i da je na taj način podignut kvalitet života građana, koji žive na tom prostoru, a da je, istovremeno, uređena i životna sredina u naselju Čantavir.

Podsetimo se, takođe, i prekograničnog projekta «Antidiskriminacija i interkulturalizam», putem koga se podigli svest školske dece o važnosti tolerancije i međusobnog razumevanja.

Prema svim pokazateljima, Subotica jeste i ostaće posvećena jačanju saradnje sa romskom zajednicom, a unapređenje položaja romske nacionalne zajednice će doprineti  razumevanje i zajednički trudu na iskorenjivanju diskriminacije i predrasuda.

Mnogi ne znaju podatak Subotica drugi grad po veličini po broju pripadnika romske populacije. Dva koordinatora za romska pitanja i osam pedagoških asistentata u ovom gradu su različite veroispovesti, što svedoči o sveukupnoj uključenosti pripadnika romske zajednice.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.