Reči koje treba reći detetu kada misli da nešto ne može

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Reči koje treba reći detetu kada misli da nešto ne može

Roditelji su često svedoci trenutaka kada dete odrasta kada vrše pritisak na sebe jer nešto ne mogu, čak i u ranom uzrastu.

Čim postanu svesni sveta oko sebe, deca su željna učenja, a kada nisu u stanju da rade ono što žele, često se javlja frustracija. Njihov svet često stoji uz jecaje i frazu „Ne mogu to da uradim“.

Način na koji reagujemo u takvim trenucima je, prema mišljenju stručnjaka, veoma važan i može imati značajan uticaj na dete.

Iako ćete možda, kao i mnogi roditelji, imati potrebu da kažete na primer „U redu, uradiću to za tebe“ ili „Daj mi to i gledaj mamu“, postoji mnogo bolja opcija.

Kako je objasnila psiholog i stručnjak za roditeljstvo dr Beki Kenedi, deci koja doživljavaju osećaj poraza treba ponuditi drugi odgovor.

To je fraza od šest reči koja je savršena za ovakve situacije i kaže: „Pokušajte ponovo kada budeš spreman“.

Frustracija je prirodna pojava, a posao je roditelja da normalizuju frustraciju. Međutim, nije cilj da uklonimo taj osećaj, koji se dešava ako brzo uskočimo i uradimo zadatak umesto deteta. Cilj je pomoći detetu da nauči da toleriše frustraciju i pokaže mu da verujemo da je sposobno nešto da uradi, da uči, postigne…

Možete iskoristiti smireniji trenutak kao priliku da naučite dete da je frustracija normalna pojava koja se dešava svima, da je to važna emocija kojom treba upravljati – nakon što se smiri.

Govoreći „Pokušaj ponovo kada budeš spreman“ daješ detetu do znanja ne samo da veruješ u njega, već i da imaš dovoljno strpljenja da ga gledaš kako uči nove stvari.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.