Raspisan konkurs za predstavljanje Srbije na Venecijanskom bijenalu 2024.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Raspisan konkurs za predstavljanje Srbije na Venecijanskom bijenalu 2024.

Ministartsvo kukture saopštilo je da je raspisan konkurs za predlog projekta za predstavljanje Srbije na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, koja će biti održana od 20. aprila do 24. novembra sledeće godine.

Konkurs za izbor projekta koji će predstavljati Srbiju u paviljonu „Srbija” u Đardinima u Veneciji, u ime Ministarstva kulture raspisao je Muzej savremene umetnosti i Fondacija Muzeja.

Fokus jubilarnog, 60. Bijenala umetnosti u Veneciji pod naslovom „Stranci svuda” (Stranieri Ovunque) biće na umetnicima koji su i sami stranci, imigranti, iseljenici, pripadnici dijaspore, emigranti, prognani i izbeglice – posebno oni koji su se kretali između globalnog juga i globalnog severa, navedeno je u saopštenju.

Naslov centralne izložbe „Stranci svuda” prema izjavi kustosa Adrijana Pedrosa preuzet je od umetničkog kolektiva Kler Fonten (Claire Fontaine) iz Pariza i Palerma i njihove serije radova iz 2004. godine.

U pitanju su neonske skulpture u različitim bojama koje na skoro svim jezicima ispisuju reči „Stranci svuda”, dok sam termin vodi poreklo od imena torinskog kolektiva koji se borio protiv rasizma i ksenofobije u Italiji početkom 2000-ih: Stranieri Ovunque.

Na konkurs mogu se prijaviti umetnici/kustosi (autorski timovi), sa nezavisne scene, kao i iz ustanova kulture.

Potrebno je da imaju zapažene aktivnosti kao što su samostalna izlaganja, autorski projekti, grupna izlaganja, ili koautorski projekti, realizovani u značajnim domaćim, regionalnim i međunarodnim muzejima i centrima savremene umetnosti, kao i na značajnim regionalnim i međunarodnim manifestacijama.

Konkurs je otvoren odo 2. oktobra ove godine.

Zainteresovani za učešće na konkursu svoje predloge mogu poslati elektronskim putem, na adresu: pavilionserbia@msub.org.rs, kao i poštom u zapečaćenom omotu sa naznakom: „Konkurs – 60. Bijenale u Veneciji 2024”, na adresu Muzeja savremene umetnosti (Ušće 10, blok 15, 11000 Beograd).

Stručni savet će nakon završetka konkursa napraviti uži izbor najbolje ocenjenih projekata, a odabrani umetnici imaće dodatno vreme za pripremu prezentacije i intervjua, koji će biti obavljeni do 10. novembra.

Imena odabranih autora ili autorskih timova, kao i konačni rezultat, biće objavljeni na sajtu Ministarstva kulture najkasnije do 1. decembra.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas