Raković: Zahtev za prijem Prištine u Savet Evrope i rezolucija nisu slučajno istovremeno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Raković: Zahtev za prijem Prištine u Savet Evrope i rezolucija nisu slučajno istovremeno

Istoričar Aleksandar Raković ocenio je danas da nije slučajno što se istovremeno dešavaju zahtev za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucija o Srebrenici u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija.

„To je namerno smišljeno da se u jednom momentu praktično iz fronta napadne Srbija zajedno sa Republikom Srpskom. Zamislite kad imate takve umove koji sede negde na zapadu, u Berlinu, Briselu, Londonu ili Vašingtonu ili sve to zajedno i smišljaju na koji način da naude jednom starom evropskom narodu, narodu sa velikom tradicijom u Evropi“ rekao je on za Tanjug.

Raković smatra da bi nam se sve ovo dešavalo čak i da smo uveli sankcije Rusiji, jer su, kako navodi, „svi potezi koji su pravljeni u prethodnih decenijama uvek išli na našu štetu“.

Prema njegovom mišljenju, da je Srbija uvela sankcije Rusiji, ne bismo sada imali podršku te zemlje.

„Ovo je bio očigledno pravi put da pokušamo da prođemo kroz neki klanac, da preteramo brod, a da ne udarimo jednu i drugu stranu tog klanca. I evo, sada se pokazuje da su te dve godine dobro smišljene od strane našeg državnog rukovodstva, promišljene da se zadrži neutralna pozicija koja je sada u ovoj situaciji veoma važna“, rekao je on.

Ukazao je da je ta neutralna pozicija suštinski bitna u ovom momentu za nas, jer ćemo, izvesno, dobiti podršku zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, koje neće podleći pritiscima, kao što nisu ni 2015. godine.

Raković je podsetio i na 2015. godinu, kada je pokušan atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima i kada je bila prva rezolucija o Srebrenici koja nije prošla u Savetu bezbednosti.

„Dakle, tada nije bilo sankcija Rusiji, niti je ko tražio neko pridruživanje i tako dalje, pa se ipak dogodilo. Prema tome, dogodilo bi se ponovo“, smatra Raković.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.