Probudite motivaciju kod dece da obave svoje zadatke

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Probudite motivaciju kod dece da obave svoje zadatke

Motivišite ih na pravi način, naučite ih potrebnim veštinama.

Ako vaše dete neće da pokupi igračke ili spremi krevet, ne mora značiti da je lenjo. Možda samo nije dovoljno motivisano ili mu fali nekih veština. Isto to se odnosi i na drugo, poput školskih obaveza, sporta itd.

Potreba svih ljudi jeste da uspeju i da su dobri u nečemu što rade.

Zato nemojte detetu govoriti da je lenjo, već vidite da li poseduje veštine uz koje je potrebno da obavi neki zadatak. Ako nema, naučite ga. Kada uspe prvi put, voleće da radi to svaki naredni put.

Kada su školske obaveze u pitanju, tu je neophodan širok opseg veština. Komunikacija, socijalizacija u društvo, postavljanje ciljeva i prioriteta su samo neke od njih.

Zato ako vidite da mu neke veštine manjka, potrudite se da je vežba i razvija. Kroz vežbe će postepeno uvideti i biti motivisano za dalje, jer će videti da može, i da je sposobno da nauči i savlada potrebno.

Sebe obuzdajte kada je stoprocentna kontrola u pitanju

Ukoliko budete svaki i najmanji segment kontrolisali, bez ostavljanja mogućnosti da dete ponekad i samo donese po koju odluku, dete će pomisliti da on nema nikakvu kontrolu nad svojim životom, pa tako nije ni čudo ako nešto nije uradio, jer ga mama nije podsetila.

Na koji način dete razmišlja imaće veliku ulogu i u njegovom ponašanju

Ako dete ima strah da pogreši, ili da uči samo radi toga da ne bi bilo kažnjeno, ako veruje da neće uspeti, ako mu je glupo da pita, jer veruje da će ispasti glup i da su svi drugi pametniji od njega, ono će jednostavno u startu odustati.

Tada je potrebno postepeno ukazivati na drugačiji pogled na svet i nov način razmišljanja.

Treba mu objasniti da pogrešiti nije strašno. To je dokaz da se on trudi i da će doći do rešenja.

Takođe, uvek je pravo vreme da se počne sa nečim. To što neko zna strani jezik sa četiri godine, ne znači da je osmogodišnjak zakasnio. Ne, treba mu objasniti da se tokom čitavog života čovek usavršava i uči.

Isto tako, nije sramota tražiti pomoć i pitati kada je nešto nejasno. To nije znak da je glup, već da je zainteresovan. Istrajnost je nešto što će mu pomoći da uspe.

Jako vodite računa o vašim očekivanjima

Jedno su visoka očekivanja od deteta, ako su ona u skladu sa onim što vaše dete jeste. Nemojte imati očekivanja od deteta koja nisu ono što je vaše dete.

Nemojte od deteta očekivati ono što bi vi želeli da on bude. Kada dete vidi da ne može da ispuni vaša očekivanja, osećaće se neuspešno, a to ga sigurno neće motivisati.

Vidite koliko može i gde može da napreduje, ako nije spretan u igri sa loptom, sumanuto je od deteta tražiti da ide na trening fudbala.

Sagledajte u kom segmentu je vaše dete sposobno da se usavršava i razvija. Malim koracima i malim uspesima dete će sebe početi gledati kao uspešnog i to će ga dalje motivisati.

Naravno, pohvala neće pokvariti dete. Pohvalite ga za trud, napredak. Ohrabrite dete, podržite njegova interesovanja i što je najvažnije budite ponosni na njega baš takav kakav je sad.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas