Premijera u Narodnom pozorištu deo proslave Dana grada

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Premijera u Narodnom pozorištu deo proslave Dana grada

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica najavljuje prvu premijeru u sezoni Avet“ u režiji Ane Šifliš, a po tekstu Karil Čerčil. Predstava će biti izvedena 5. septembra, a to će ujedno biti i prvo izvođenje ovog dela savremene engleske spisateljice u Srbiji.

Premijera predstave deo je obeležavanja Dana grada, dok je drugo izvođenje zakazano za 7. septembar.

„Moram da naglasim da „Avet“ nije tipično delo za ovu spisateljicu, već je nešto što liči na bajku, nešto između jave i sna. Avet je ujedno i glavni lik koji tumači prvakinja Drame na mađarskom jeziku, Hermina  Greguš Erdelji. Želim da napomenem da prvi put u ansamblu Drame na mađarskom jeziku predstaviće se i naš novi kolega glumac Armin Ric“, rekao je pomoćnik upravnik Narodnog pozorišta, Igor Lerić.

„Avet“ je vrlo aktuelan komad, koji se bavi urbanom problematikom koja se tiče svih nas, navodi glavna glumica i dodaje da priča prati dve trudne tinejdžerke prepuštene same sebi.

„Znači one su same, trudne, one su stvarno upale u neku jamu iz koje mogu jedino očajno da se drže za jednu zlu vilu ili avet, koja čini sve što one žele, ali iz očaja. Svi su očajni ovde i isto tako i Avet, jer je nestao mistični svet za kojim ona žudi“, pojašnjava Hermina G. Erdelji.

Pored Hermine i Armina, u predstavi igraju i  Nikoleta Grgić, Čila Pamer, Dina Dedović Tomić, Arpad Černik i Akoš Njari.

„Kad sam prvi put čitala ovaj tekst, onda i jezički i vizuelni svet Aveti je veoma uzbudljiv, svakodnevni bajkoviti i mistički svet se prepliću i oživljavaju. Avet je sama, isto kao i Lili i Džozi, dve tinejdžerke sa kojima je vezana njena sudbina“, zaključila je Petronela Kermeci, umetnička direktorka Drame na mađarskom jeziku.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas