Prehlada nikako da prođe? Postoje četiri razloga zašto vam se kijavica produžava

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Prehlada nikako da prođe? Postoje četiri razloga zašto vam se kijavica produžava

Stigla je sezona prehlada i gripa. I retko ko pregura celu zimu i dočeka proleće, a da ne bude slinav i da ne kašlje i ne kija.

Većina nas pokušava da prehladu preleži na nogama, što baš i nije dobra ideja. Naravno, možete pokušati da ignorišete ove simptome i nadate se da ćete se brzo osećati bolje. Ponekad se to i dogodi. Međutim, češće se dešava da ti dosadni simptomi traju, ostavljajući vas da kijate i šmrčete.

Prehladu izaziva više od 200 različitih virusa i važno je napomenuti da se ne leči antibioticima, jer virusi ne reaguju na njih. Obično prvo osećate bol u grlu, nakon čega nos počinje da curi. Zatim dolazi do začepljenja nosa i blagog kašlja.

Povišena temperatura obično izostaje ili je samo blago povišena u prvih nekoliko dana kod odraslih, dok je kod dece češća.
Standardno, prehlada traje između četiri i šest dana, ali da li ste se ikada zapitali zašto ponekad traje duže?

Ako se suočavate s ovim problemom, možda činite neke od sledećih grešaka.

Nedovoljno odmarate

San pomaže vašem imunom sistemu da funkcioniše optimalno. Kada se prehladite, vašem telu je potrebno više sna i odmora kako bi se uspešno borilo protiv virusa i pomoglo vam da ozdravite. U prvih tri dana od pojave simptoma, obavezno odvojite više vremena za odmor.

Osim toga, i kada ste zdravi, nedostatak sna i umor mogu smanjiti vašu sposobnost da se oduprete bolestima, jer vaš imunitet slabi, čime postajete podložniji infekcijama. Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od sedam sati dnevno su gotovo tri puta podložniji oboljevanju u poređenju s onima koji spavaju osam ili više sati.

Ne pijete dovoljno tečnosti

Kada ste bolesni, lako možete postati dehidrirani, a bol u grlu može smanjiti želju za unosom tečnosti. Takođe, povišena temperatura ubrzava gubitak tečnosti iz tela i povećava stvaranje sluzi.

Zbog toga, kada ste prehlađeni važno je unositi dovoljno tečnosti, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi. Izbegavajte konzumiranje kofeina i alkohola, jer oni mogu povećati gubitak tečnosti u telu.

Stres vas opterećuje

Stres negativno utiče na vaš imunološki sistem, čineći ga manje efikasnim u borbi protiv virusa. Kada ste pod velikim stresom, imate veći rizik od oboljevanja, a ako već imate prehladu, sporije ćete se oporavljati, a simptomi će biti izraženiji.

Možda to i nije samo prehlada

Ponekad je lako zameniti prehladu s drugim zdravstvenim problemima. Na primer, možda mislite da ste prehlađeni jer imate određene simptome, ali to možda zapravo nije prehlada, već alergijska reakcija na nešto drugo.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas