Poznajete li sva imena Dunava? Otkrijte njegovu fascinantnu priču!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Poznajete li sva imena Dunava? Otkrijte njegovu fascinantnu priču!

Tokom vekova dobio je niz imena koja oslikavaju njegovu “multinacionalnu” i “multiistorijsku” prirodu.

Dunav, jedna od najznačajnijih evropskih reka, može se pohvaliti epitetom reke sa najviše imena. Zbog svoje bogate istorije i pripadnosti različitim narodima i kulturama, Dunav je tokom vekova dobio niz imena koja oslikavaju njegovu “multinacionalnu” i “multiistorijsku” prirodu.

Tragovi njegovog imenovanja vode nas do Tračana, koji su ga nazivali Istros. Rimljani, u svojoj imperijalnoj ekspanziji, dali su mu imena Danister i Danubius. Grci, susedi i trgovinski partneri mnogih naroda duž Dunava, imenovali su ga Dunavius.

U današnje vreme, Dunav je poznat pod različitim imenima u zemljama kroz koje protiče. U Nemačkoj i Austriji zovu ga Donau. Francuzi, sa svojim romanskim jezičkim nasleđem, imenuju ga kao Le Danube. Kroz srce Mađarske, Budimpeštu, reka nosi ime Duna. Rumuni ga zovu Dunarea, dok mu Turci daju ime Tuna. Rusi i Slovaci koriste naziv Dunaj. Za narode Balkana, poput Srba, Hrvata, Bosanaca, Crnogoraca, Makedonaca i Bugara, on je jednostavno – Dunav.

Ovaj mozaik imena svedoči o bogatoj istorijskoj i kulturnoj baštini koju Dunav nosi sa sobom, povezujući narode i kulture kroz vekove.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas