Posvetite se vežbanju u isto vreme svakog dana

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koliko fizičke aktivnosti tokom dana može da vam poboljša i ulepša život

Jednostavno poboljšanje koje možete učiniti u svom režimu vežbanja. Posvetite se vežbanju u isto vreme svakog dana.

Nova studija sprovedena na miševima sugeriše da ovaj ritam vežbanja donosi nekoliko velikih prednosti. Iako imamo centralni, „glavni“ telesni sat u mozgu, imamo i druge, lokalizovane telesne satove.

Prema istraživanju koje je vodio Univerzitet u Mančesteru u Velikoj Britaniji, vežbanje može resetovati lokalne telesne satove u zglobovima i kičmi.

Ako se to resetovanje dešava u isto vreme svakog dana, ovi lokalni satovi mogu bolje da ostanu sinhronizovani sa glavnim satom, otkrio je istraživački tim.

Prethodna istraživanja su pokazala da nesinhronizovani satovi u perifernim tkivima mogu povećati rizik od problema kao što su dijabetes i srčana oboljenja.

Naučnici su pratili satove u hrskavici, kičmi i mozgu miševa dok su vežbali na trakama za trčanje u različito vreme. Znamo da su ove oblasti posebno uključene u vežbanje i takođe znamo da se voda iz njih izbacuje tokom dana.

Ovo svakodnevno delimično resetuje lokalizovane telesne satove.

Ono što je tim otkrio je da aktivnost koja je dodata procesu osmolarnosti (redukcije vode) dodatno resetuje ove satove i, ako se izvodi po doslednom rasporedu, poboljšane vremenske veze između telesnih satova.

Ovi rezultati tek treba da budu potvrđeni kod ljudi, ali su slični efekti verovatno u igri.

Zdravlje kostiju i zglobova utiče na sve, od toga koliko dobro možemo da obavljamo sportske aktivnosti do verovatnoće povrede ili razvoja stanja kao što je artritis.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.