Posni recept : Sirovi čiz kejk sa koštunjavim voćem

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Posni sirovi čiz kejk sa koštunjavim voćem

Sastojci osnova:

• 250 g lešnika ili badema
• 100 g svežih urmi bez koštica
• 50 g suvog grožđa

Sastojci prvi fil:

• 250 g lešnikov puter
• sok od 2 pomorandže
• 30 g kokosovog ulja
• sok od polovine limuna
• sitno rendana korica 1 pomorandže
• prstohvat soli

Sastojci voćni fil:

• 100 g smrznutih malina
• 1 kašika kokosovog ulja
• 1 kašika ekstrakta vanile

Sastojci glazura:

• 100 g tamne čokolade sa 70% kakao delova
• 2 kašike kokosovog ulja

Priprema:

Osnovu pripremite tako što ćete sve sastojke staviti u električnu seckalicu i izmiksati da dobijete kompaktnu smesu koja se sjedini kada je pritisnete prstima. Od ove smese odvojite polovinu jedne šolje i ostavite je za kasnije. Ostatak smese utisnite u kalup za kolač koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Ovaj korak nije obevazan jer se smesa lepo odvaja od kalupa prilikom sečenja, ali je svakako sigurnije i lakše.
Smesu stavite u frižider dok pripremite prvi fil. Za prvi fil sve sastojke opet pomešajte u električnoj seckalici/blenderu dok ne dobijete ujendačenu smesu. Zatim, ulijte smesu u kalup koji ste izvadili iz frižidera. Sve zajedno stavite u friz na sat vremena da se fino stegne.
Zatim, pripremite voćni fil tako što ćete onaj deo osove koji ste odvojili pomešati sa malinama, kokosovim uljem i vanilom opet u električnoj seckalici/blenderu. Prelijte preko kolača i ponovo vratite u friz da se stegne. Kada se kolač stegao prelijte ga glazurom od čokolade i kokosovog ulja. Ostavite da se glazura stegne na sobnoj temperaturi pa kolač stavite u frižider. Najbolje je da prenoći pre sečenja. Voćna smesa može da bude mekša pa pazite prilikom sečenja
A za bilo koji kolač za čokoladnom glazurom, najbolje je da koristite oštar nož koji prethodno zagrejete pod mlazom vrele vode. Komadi će biti uredniji a čokolada fino isečena. Možete zaseći čokoladu nožem i pre nego što se stegla pa tako olakšati sečenje.

Prijatno!

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas