Poljoprivrednici potpisali Sporazum sa resornim ministarstvom u Vladi Srbije

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Poljoprivrednici potpisali Sporazum sa resornim ministarstvom u Vladi Srbije

Rano jutros u zgradi Vlade Srbije potpisan je Sporazum koji je ozvaničio dogovor koji je postignut u subotu posle šestočasovnih pregovora. Dogovor je ujedno označio i kraj protesta, uklanjanje blokada puteva i saobraćajnica.

Kako se navodi, Sporazum je potpisan između poljoprivrednika (osam udruženja) i Ministarstva poljoprivrede. Ovim dokumentom paori su se izborili za povećanje osnovnih podsticaja za biljnu proizvodnju u tekućoj godini sa 9 na 18 hiljada dinara – tri hiljada direktno i šest hiljada kroz gorivo, zatim povećanje premije za mleko sa 15 na 19 dinara po litru i povećanje premije za priplodne mlečne krave sa 30 na 40 hiljada dinara po grlu.

Takođe, Sporazumom se predviđa umanjenje 50 odsto naknade ta odvodnjavanje do kraja tekuće, odnos potpuno ukidanje na dalje.

Predviđeno je i sprovođenje analize kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda, kao i da se nastavi intenzivna komunikacija sa proizvođačima mleka, ali i najskorije regulisanje tržišta uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka. Nisu zaboravljeni ni proizvođači mleka kojima je otkup otkazan, za koje paori očekuju da se nađe rešenje.

Poljoprivrednici su se izborili i da se od naredne kalendarske godine podigne maksimalna granica površine obradivog zemljišta sa 20 na 100 hektara, kao uslov za konkurisanje i podsticaje.

Poljoprivrednici su zahtevali i uvođenje tzv. plavog dizela koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva no hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Vodeći se iskustvima nekih ranijih učesnika raznih protesta, predstavnici udruženja potpisnika ovog dokumenta zatražili su pismenu garanciju da njihovo dosadašnje blokiranje saobraćajnica i puteva neće biti sankcionisano.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas