Počeo sa radom Savet za podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Počeo sa radom Savet za podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva

Vlada Srbije formirala je Savet za podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva koji je održavanjem prve sednice počeo sa radom, a čiji je cilj da doprinese njihovom dijalogu i saradnji, kao i reformi javne uprave, ali i da aktivnije uključi civilni sektor u procese donošenja odluka i evrointegracija.

Savet bi trebalo da podstakne organizacije da budu aktivnije, da predlažu izmene zakona i daju preporuke za unapređenje standarda saradnje i konsultacija sa zainteresovanim stranama u kreiranju javnih politika.

U sastavu Saveta je 11 članova iz civilnog sektora i devet iz državnih organa.

Predsedavajući Saveta Aleksandar Prica iz asocijacije Duga kaže da u narednih pet godina možemo da imamo određene rezultate koji su definisani Strategijom za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, pre svega veće uključivanje Organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka, zatim bolje i transparentnije izdvajanje finansijskih sredstava iz javnog budžeta, uključivanje OCD u procese evropskih integracija.

Kako je rekao formiranje Saveta je bio dugotrajan proces, ali možda i jedan od najtransparentnijih procesa kada je izbor članova i članica Saveta iz civilnog društva u pitanju pošto 11 članova dolazi iz redova OCD, pa i predsednik, i devet članova iz državne uprave.

„Ono što je za nas jako bitno, jeste što imamo mandat koji nam je dala Vlada Republike Srbije kao savetodavno telo da ćemo u narednih pet godina, koliko traje mandat ovog sastava Saveta, moći da radimo zaista na konkretnim temama koje su definisane, pre svega, od strane organizacija civilnog društva, naravno u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Ja mogu da ka?em da je taj proces bio dugotrajan, da je uključivao mnogo OCD i prilikom izrade same Strategije za podsticajno okruženje za razvoj OCD, ali što se tiče i izbora članova i članica ispred OCD u Srbiji“, rekao je Prica.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas