Počeli deseti „Zavičajni dani“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Počeli deseti „Zavičajni dani“

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće su počeli deseti „Zavičajni dani“. Jubilarna manifestacija u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga trajaće do 9. septembra a, kao i tokom svih ovih godina, imaće humanitarni, sportski, edukativni, kulturni i zabavni karakter, a sve sa ciljem očuvanja srpske tradicije.

Početak „Zavičajnih dana“ ozvaničio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, poručivši da će manifestacija i ubuduće imati podršku Grada.

– Savez srpskih udruženja SBO je organizovanjem „Zavičajnih dana“ veoma uspešno pretočio u delo svoju ideju da uspomene, prošlost i obeležja zavičaja otrgne od zaborava, a da istovremeno podstiče negovanje različitosti i toleranciju. Ova manifestacija čuva i promoviše bogatu kulturnu baštinu, običaje i tradiciju, kako naših ljudi koji su na ove prostore došli početkom devedesetih godina prošlog veka iz ratom zahvaćenih prostora bivše Jugoslavije, tako i naših sunarodnika koji su ostali na svojim ognjištima u državama u okruženju – poručio je Samardžić, ističući doprinos „Zavičajnih dana“ u kulturnom i festivalskom životu grada. – Organizatori su se trudili da program iz godine u godinu bude sve sadržajniji i da ova manifestacija što je moguće više doprinese očuvanju kulture i istinskih vrednosti ne samo srpskog naroda, nego i svih nacionalnih manjina koje žive u našem multietničkom gradu. „Zavičajni dani“ su dokaz da smo opstali i sačuvali svoje, dokaz da prave vrednosti uvek pobede na kraju, a sve uz negovanje međusobnog razumevanja i uvažavanja.

Narednih dana na Centralnom trgu pripremljen je bogat program – humanitarni koncert horova, dečji dan, nastupi folklornih grupa, koncert Baje Malog Knindže (petak, 21h) i „Srbskih pravoslavnih pojaca“ i Branke Zečević (subota, 21h).

– „Zavičajni dani“ možda ne bi ni postojali da se ta nesrećna „Oluja“ nije dogodila, ali ona je i snažna poruka svim tim ljudima koji su počinili to strašno stradanje srpskog naroda da mi i dalje živimo i trajemo. Srbi sa vekovnih ognjišta nisu mogli da ponesu ništa drugo do svoju veru, kulturu i običaje. Zato smo i posvetili veliki deo programa našim najmlađima, a tu je i kulturno – umetnički program i humanitarne akcije, koje govore o svemu onome što mi promovišemo – istakao je Miroslav Karan, predsednik SSUSBO. – Nije bilo lako kada smo počinjali 2013. godine, ali tada, kao i sada, poruka je ostala ista – čuvanje najpre porodice, naše bogate kulture, tradicije, istorije i običaja. Kada je počinjao, Savez srpskih udurženja imao je četiri člana, a sada imamo deset udruženja a radićemo i na proširenju. Drago nam je što smo deo jedne mulitietnične sredine, ali mi ne možemo da predstavljamo ono što nismo.

Povelja zahvalnosti, koja se tradicionalno dodeljuje, ove godine pripala je gradonačelniku Stevanu Bakiću, a dodeljene su i zahvalnice pojedincima koji su dali doprinos razvoju manifestacije. Nije zaboravljena ni višedetna porodica, te je vaučer pomoći uručen porodici Tomašević sa petoro dece.

U umetničkom programu nastupio je hor „Mironosice“, đaci Gimnazije „Svetozar Marković“ i naš veliki pesnik Pero Zubac.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas