Pismo ili glava: Bacanje novčića ipak nije toliko fer?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pismo ili glava: Bacanje novčića ipak nije toliko fer?

Bacanje novčića, tradicionalni način donošenja odluka, nije toliko slučajno kako se mislilo, otkriva najnovije istraživanje. Tim istraživača iz više evropskih institucija pronašao je dokaze koji podržavaju teoriju Persija Dijakonisa iz 2007. godine, sugerišući da novčići verovatnije padaju na istu stranu sa koje su krenuli, a ne na suprotnu.

Istraživački tim je sproveo obimne eksperimente, uključujući 350.757 bacanja novčića od strane 48 učesnika iz 46 zemalja. Rezultati su pokazali da postoji mala, ali dosledna pristrasnost – novčići su padali sa istom stranom nagore kao kada su bili bačeni čak 50,8% vremena.

Ova otkrića su od suštinskog značaja, posebno za situacije gde se novčić koristi za donošenje važnih odluka. Naučnici su izračunali da, ako biste bacili novčić 1.000 puta i kladili se na svako bacanje u iznosu od 1 dolar, sa dobicima od 0 ili 2 dolara u svakoj rundi, prosečna “zarada” iznosila bi 19 dolara. Ova pristrasnost, iako mala, ima značajan uticaj kada se koristi u većem broju bacanja.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas