Petković: Sednica SBUN izuzetno važna, Vučić razobličio Kurtijevu kampanju laži

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Petković: Sednica SBUN izuzetno važna, Vučić razobličio Kurtijevu kampanju laži

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je danas u Njujorku da održavanje sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM i govor predsednika Aleksandra Vučića imaju izuzetan značaj za Srbiju iz više razloga, kao i da ukidanje dinara na KiM otežava opstanak srpskog naroda.

„Kao prvo, još jednom je potvrđen značaj Rezolucije 1244 i poštovanja povelje UN. Druga važna stvar, jeste što je Savet bezbednosti, to najviše međunarodno političko telo, moglo da čuje punu istinu o stradanju srpskog naroda na KiM od režima Aljbina Kurtija, kroz vrlo jezgrovit, tačan, jasan i sa mnogo činjenica govor predsednika Aleksandra Vučića. I treća važna stvar, predsednik Vučić je razobličio kampanju laži Aljbina Kurtija“, rekao je Petković za TV Pink.

To je, kako je istakao, posebno važno, s obzirom da je poslednjih meseci uglavnom u zapadnim medijima prolazio narativ Prištine o tome da je ona navodno demokratska i da odluka o ukidanja dinara treba da unapredi život na KiM.

Razobličena je kampanja laži, pri čemu je predsednik Vučić na izgled, kako je rekao Petković, koristio obične reči, ali zapravo govor je pažljivo sastavljen i vodilo se računa bukvalno o svakom slovu onoga što je predsednik Vučić izgovarao.

„Posebno želim da istaknem te pravne konstrukcije i formulacije koje se odnose i na zločine protiv čovečnosti i kada je reč o onome što Albin Kurti radi na KiM i dovodi do nepopravljive štete za život Srba na KiM i posebno značajna definicija da on svojim nasilnim i jednostranim aktima zapravo namerno podvrgava Srbe nepodnošljivim uslovima života“, dodao je on.

Petković je prokomentarisao da je na sednici bilo više trikova i laži Aljbina Kurtija, ali je najvažnije je da je Vučić jasno rekao šta zapravo znači jednostrana odluka o ukidanju dinara kojom se, kako je istakao, udara direktno na opstanak srpskog naroda.

„Na taj način Kurti nastavlja sa politikom progona srpskog naroda, s obzirom da je za poslednju godinu dana 14 odsto Srba zbog nasilne politike napustilo prostor KiM i otišlo u centralnu Srbiju“, rekao je Petković.

Takođe, jasno je da se ukidanjem dinara direktno „udara na srpske institucije“ koje sve funkcionišu i oslanjaju se na platni promet u dinarima.

On je podsetio da nema pravo Aljbin Kurti da jednostrano donosi takvu odluku zbog toga što je Briselskim sporazumom i sporazumom o opštim principima iz 2015. godine jasno definisano da Srbija ima pravo da finansira Zajednicu srpskih opština.

Ukazao je i da su SAD u svom prvom reagovanju rekle da Srbi na KiM kroz ZSO imaju pravo na finansijsku autonomiju.

„Da sve te institucije koje su sada na KiM i školstvo i bolnice i vrtići i lokalna samouprava i sve ostale naše institucije predstavljaju temelj za formiranje ZSO. Posebno je važno da se ukaže da je cilj te odluke da se direktno udari na srpski narod“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da odnos Srbije prema KiM najbolje oslikava to kako se Srbija borila za sazivanje SB UN, i to da sedncia bude otvorena za javnost.
Petković je ocenio da je Srbija time dobila priliku da ukaže na to šta je zapravo pravi cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

„Sve one brojke, cifre, sve ono što je predsednik govorio i o protivpravnoj legalizaciji svega onoga što Kurti čini kroz kosovski sistem, kao i eksproprijacijom kojom želi da bukvalno uništi srpski narod na KiM“, rekao je Petković.

On je dodao da je gotovo 13 država članica Saveta bezbednosti stalo u odbranu Srbije.

„One su jasno rekle da je Kurti prekršio sve u vezi sa dinarom i da na taj način on želi da izazove novu nestabilnost, a da treba da se ide upravo u pravcu deeskalacije. To je posebno važno“, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio i da je jednako važno to što je Srbija reafirmisala rezoluciju 1244 Povelje UN.
„Pokazali smo kako se bori u Savetu bezbednosti UN. Posebno sam ponosan bio na Vučića kada je rekao da je Srbija slobodna, nezavisna zemlja koja sama donosi svoje oduke“, zaključio je Petković.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas