Petković: Ponoševe izjave su direktno nastojanje da se uruši pozicija Srbije

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Petković: Ponoševe izjave su direktno nastojanje da se uruši pozicija Srbije

Član Predsedništva SNS Petar Petković ocenio je da su izjave predsednika stranke Srbija Centar (SRCE) Zdravka Ponoša o sastanku u Briselu zlonamerne, a njegove tvdnje da se predsednik Aleksandar Vučić na nešto obavezao stranim moćnicima kao maliciozne, navodeći da je u pitanju „direktno nastojanje da se uruši pozicija Srbije i oteža pregovaračka pozicija Beograda u dijalogu sa Prištinom“.

„Naravno, ispostaviće se da nije prvi put da je Ponoš obmanuo javnost, jer u dijalog se naravno ne razume, ali zato zna da spletkari i laže, prikrivajući da je dobar deo obaveza iz dijaloga rezultat sporazuma koje je potpisivao Borko Stefanović dok je Ponoš bio na vlasti“, rekao je

Petković komentarišući objavu Ponoša na društvenoj mreži „Iks“.

Petković navodi da je u sporazumima koji su potpisani 2011. godine, Ponoš prihvatio da Stefanović potpiše priznanje carinskog pečata, kosovske lične karte, RKS tablice i prištinske vozačke dozvole.

„Ponoš se sada pravi naivan, ali upravo tzv. reciprocitet koji je Kurti uveo u odnosu na sporazum o slobodi kretanja, jeste direktna posledica sporazuma koji su doneti u vreme Ponoševe vlasti“, istakao je Petković.

On je ocenio da je „bezobrazluk“ da sada Ponoš predsedniku Vučiću spočitava bilo šta u vezi sa Kosovom i Metohijom, kad je upravo zahvaljujući Vučiću, kako kaže, povučeno 27 priznanja tzv. Kosova, dok je u Ponoševo vreme 85 država priznalo tzv. Kosovo.

„Sve vreme smo nastojali da maksimalno ublažimo negativne posledice Borkovih sporazuma, koji su nam naneli veliku štetu. Ali i pored svega toga,

Vučić je jasno u lice rekao liderima EU, ali i mnogo puta brojnim svetskim zvaničnicima, kao i javnosti, da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti dopustiti članstvo tzv. Kosova u UN i agencijama i organizacijama sistema UN“, naveo je Petković.

On je dodao da je Vučić biranim i preciznim rečima istakao da predlog EU o Nacrtu Statuta o ZSO može da bude osnova za dalje razgovore, ali da se takođe mora uvažiti i Nacrt Statuta Upravljačkog tima, kao i da sve u budućem Statutu ZSO, posebno kada je reč o nadležnostima, mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

„S tim u vezi je jasno poručio i da može biti dogovoren samo onaj Statut koji je takođe i u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Republike Srbije“, navodi Petković.

On dodaje i da nema sumnje da Ponoš polazi od sebe kada govori o obavezama pred strancima.

„Jer dok je bio na vlasti samo je ispunjavao naredbe zapadnih sila i uništio srpsku vojsku, ukinuo prištinski korpus, zbog čega je i dobio nadimak Nato general“, zaključio je Petković.

Ponoš je ranije danas izneo tvrdnju da je Vučić „prihvatio Statut ZSO, samo da ne mora da ga potpiše“ kao i da se obavezao na priznanje kosovskih dokumenata, institucija, simbola dok čeka da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti „progura Satut kroz Ustavni sud tzv. Kosova“.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas