Pet najvažnijih namirnica koje treba da uvrstite u ishranu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pet najvažnijih namirnica koje treba da uvrstite u ishranu

Kombinacija namirnica koju odlučimo da konzumiramo nedeljno ima veliku moć nad našim organizmom, ali utiče i na to kako ćemo se osećati u budućnosti. Ako odlučite da uvedete ovih pet namirnica u nedeljnu ishranu, učinićete veliku usligu za budućnost vašeg zdravlja.

Brokoli i zeleno povrće treba da jedete što češće. Mnoga istraživanja su pokazala da sulforafan, koji se nalazi u brokoliju, karfiolu, kelju i kupusu, može da uništi ćelije raka. Brokoli na meniju nekoliko puta nedeljno smanjuje rizik od raka prostate, dojke, pluća, kože i želuca.

Spanać je izvor luteina i zeaksantina, dva karotenoida za koje je dokazano da smanjuju rizik od raka dojke. Takođe je bogat folatima koji jačaju DNK i vitaminom B koji je neophodan za trudnice.

Pasulj ne sadrži nezdrave masti i zato je važno da ga jedete što češće. Studija otkiva, prenosi Kliks, da ljudi koji su jeli pasulj najmanje četiri puta nedeljno imaju 22 odsto manji rizik od srčanih bolesti od onih koji su ga jeli ređe.

Jabuke su ključne u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Oni štite krvne sudove i smanjuju krvni pritisak. Američko udruženje za srce navodi da je flavonoid kvercetin, koji se takođe nalazi u jabukama, antihipertenziv.

Borovnice sadrže antioksidante zvane flavonoidi i antocijanini. Imaju sposobnost da smanje bilo koju vrstu upale, pozitivno utiču na zdravlje krvnih sudova, regulaciju nivoa šećera i ravnotežu crevne flore.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.