Palić u znaku „Berbanskih dana“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Palić u znaku „Berbanskih dana“

Tradicionalna manifestacija „Berbanski dani“, 33. po redu, koja slavi radove u voćnjacima i vinogradima, ovog vikenda obojila je obalu Palićkog jezera najlepšim bojama dolazeće jeseni.

Oko stotinu izlagača, proizvođača voća i povrća izložilo je svoje proizvode, vinari i vinogradari predstavili su svoja vina, a nisu izostali ni drugi prehrambeni proizvodi i proizvodi starih zanata. Voće i povrće će posle „Berbanskih dana“ biti donirano Domu „Kolevka“.

Po tradiciji izabrana je kraljica berbe a ta titula pripala je Doroteji Grubanov, dok je pudar godine Đera Klinocki, vinar koji je tokom godine uradio više od ostalih na unapređivanju vinogradarstva i vinarstva.

– Želimo da povećamo površinu vinograda i trudimo se maksimalno da sve bude čisto i da bude zdravo vino. Uspeli smo ove godine da sačuvamo grožđe u potpunosti, ali je bilo jako teško. Proletos je bilo puno kiše i bolest je napadala rod, ali mi smo ipak uspeli da ga spasimo – kaže Đerđ Klinocki iz Bajmoka,koji sa sinovima obrađuje oko dva hektara vinograda -Mnogo vinara i vinogradara je ostalo bez grožđa zbog bolesti. Dok su mnogi uživali u toplini doma ja sam uveče odlazio u vinograd i štitio ga uz pomoć zaštitara koji me je uputio šta da koristim od sredstava. Bilo je jako teško, ali vredelo je dodatnog truda.

Najbolji vinar je i ove godine Ferenc Šinka sa Palića, čiji je traminac apsolutni pobednik u konkurenciji više od 100 uzoraka vina.

Tajna dobrog vina je mnogo rada, uz koje dolazi mnogo odricanja. U vinogradu ima mnogo posla, a kada mošt uđe u podrum, morate da provedete dosta vremena tamo. Tako čovek živi sa grožđem, napolju u vinogradima, a sa vinom i u podrumu. Moraš svako jutro da siđeš, kako su stari govorili, da pozdraviš burad da znaju da si tu, da proveravaš, da pratiš svakog trenutka šta se dešava – otkriva tajnu Šinka.

Početak „Berbanskih dana“ ozvaničio je zamenik gradonačelnika Imre Kern, koji je podsetio na ulaganja koja su trenutno u toku na Paliću.

– Uskoro će biti završena obnova Vodotornja, a već su završeni planovi i za renoviranje vile Vermeš. Palić se može učiniti još privlačnijim zahvaljujući renoviranom kompleksu objekata građenih u stilu secesije i uzbudljivim programima. Završetkom Akva parka, posetiocima će biti pružen turistički sadržaj ne samo od maja do oktobra, već svakog dana u godini – poručio je Kern.

U ime domaćina, Dragutin Miljković, veliki majstor Reda vitezova vina „Arena Zabatkiensis“, ističe da ova manifestacija ima privredni i turistički značaj za naš grad, ali i da ova godina za grožđe nije bila idealna.

– Koliko je zima bila blaga, toliko je vreme od tada do sada bilo neobično, sa puno vrelih dana i puno dana sa padavinama, koje su bile obilnije nego što smo navikli. Zbog toga je borba sa bolestima bila žešća nego inače, a oni koji su imali vremena, znanja i revosti, uspeli su da spasu svoje vinograde, a oni koji nisu imaju štetu od pepelnice i plamenjače – objašnjava Miljković. – Procena je da će zbog toga rod biti slabiji nego prethodnih godina, što znači da će i cene biti veće. A kada je grožđe skuplje, biće i vino skuplje. Ima vinara koji imaju dobre zalihe, tako da u vinu nećemo osudevati, a ono što jedo sada obrano je dobrog kvaliteta, tako da, suma sumarum, godina neće biti loša. Naši vinari rade sve bolje i čine sve da vina koja pijemo budu sve zdravija i kvalitetnija.

Karolj Urban je poljoprivredni tehničar, bavi se i voćarstvom i ratarstvom, a na Palić je doneo izuzetno lepo i kvalitetno voće i povrće.

– Kada je grožđe u pitanju, ove godine je bilo problema, ali uspeo sam da ga spasim. Zbog vremenskih neprilika, leda i puno kiše bilo je puno problema. Nije lako u današnje vreme sačuvati rod. Grožđe sam sačuvao bio tehnikom, koja je jako skupa i nije hemija. Imam sedam vrsta grožđa i ljudi su jako zadovoljni jer je sve slasno – kaže Karolj.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas