Ovo su sobne biljke koje hlade vazduh i izgledaju prelepo

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Morate isprobati ovaj trik sa aspirinom u vašoj bašti

Ukoliko tražite nove načine da dekorišete svoj dom, sobne biljke koje hlade vazduh treba da budu prioritet – jer nam nikad nije dosta zelenila. Ponekad se čini da nikakva količina ventilatora ili širom otvorenih prozora neće učiniti vruću i zagušljivu kuću svežijom. Ali, sobne biljke su zapravo jeftin i ekološki prihvatljiv način da vaš dom bude hladan tokom vrelih letnjih meseci.

Prema NASA studiji, biljke mogu da promene temperaturu Zemljine atmosfere kroz proces fotosinteze. Šumske krošnje proizvode velike količine transpiracije, koja povećava vodenu paru u atmosferi, izazivajući više padavina i često pojačavajući hlađenje blokiranjem sunčeve svetlosti. Transpiracija se dešava kada se atmosfera zagreje – biljke često ispuštaju višak vode u vazduh iz svog lišća, a oslobađanjem te vode koja isparava, biljke hlade sebe i okolinu.

Dakle, što više zelenila imate, to će vaš životni prostor biti osveženiji – zato nije loše razmisliti o nabavci biljaka za koje su stručnjaci utvrdili da su efikasne u snižavanju temperature.

Fikus bendžamin

Poznat kao biljka koja dobro raste u zatvorenom prostoru, ovo malo, lisnato drvce (koje je takođe poznato kao uplakana smokva) pomaže da se vazduh iznutra održi vlažnim i hladnim, pružajući tako olakšanje od vrućine za one koji provode vreme u zatvorenom prostoru.

Odlučite se za visoko deblo sa žbunastim vrhom koji bi mogao poslužiti kao mala šumska krošnja za druge biljke ispod ili oko njega. Grupišući biljke stvarate mali atmosferski ekosistem, poboljšavajući vlažnost u okolini.

Obavezno redovno zalivajte tokom letnjih meseci i postavite svoj fikus na srednje osvetljenje tako da može da upija sunce. Fikusu treba više vode na svetlom mestu nego u senci, pa ga obavezno zalivajte!

Fikus gumijevac

Poboljšanje vlažnosti u prostoriji imaće efekat hlađenja, a ova sobna biljka je veoma efikasna u obnavljanju vlage u vazduhu. Što više lišća biljka ima i što su listovi veći, to će više vlage pustiti nazad u vazduh. Ova biljka će uzimati vodu kroz svoje korenje, a zatim otpuštati vlagu kroz pore koje se nalaze na donjoj strani njenih listova. Dajte joj male doze vode tako da zemlja ostane ravnomerno vlažna i stavite je na svetlo mesto, ali ne na direktnu sunčevu svetlost.

Aglaonema

Ovo je još jedna biljka dobro poznata po svojim sposobnostima da prečišćava toksine u vazduhu, a kao takva, takođe ima visoku stopu transpiracije koja će pomoći da se ovlaži vazduh. Dostupna je u mnogim atraktivnim varijantama, pojedine imaju prilično šareno lišće. Ali, najbolje u vezi sa ovom biljkom je to što joj treba malo održavanja – dovoljno joj je malo vode i slabo osvetljenje, tako da predstavlja savršen izbor da raskošnim zelenilom popunite senoviti deo svog doma.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas