Ovo sigurno ne znate o svom telu!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ovo sigurno ne znate o svom telu!

Ljudsko telo je fenomen koji ima više od 50 milijardi ćelija. Najbolji primer je srce koje otkuca oko 100 hiljada puta dnevno i ispumpa oko pet litara krvi u jednom minutu.

Evo još nekih činjenica o telu koje bi vas mogle iznenaditi.

Znoj nema miris

Znoj koji proizvodi telo zapravo ne miriše. Neprijatan miris nastaje interakcijom znoja sa bakterijama na našoj koži, što je sasvim normalna pojava.

Nemate mišiće u prstima

Iako koristimo svoje prste aktivno tokom dana, oni zapravo nemaju mišiće. Svaki pokret koji napravite prstima je zbog tetiva i kostiju. Naravno, ne možemo u potpunosti pripisati ove pokrete tetivama i kostima. Pokreti prstiju pomažu mišići na našim dlanovima.

Bebe nemaju čašice na kolenima

Čovek bi pomislio da su naše čašice za kolena neophodan deo ljudskog tela. Ali to nije slučaj, jer se bebe ne rađaju sa njima. Umesto toga, njihova hrskavica se postepeno pretvara u kost, jer okoštavanje počinje između druge i šeste godine i ne završava se u potpunosti sve do mladog odraslog doba.

Ljudske kosti su jače od čelika

Iako mnogi od nas dožive slomljenu kost u nekom trenutku svog života, činjenica je da je kost neverovatno čvrsta supstanca. Toliko jaki, u stvari, da su jači od čelika. Kost ima veću toleranciju na pritisak i opterećenje od čelične šipke iste širine. Najjača kost u telu je butna kost, koja može da izdrži 30 puta veću telesnu težinu od prosečne osobe.

Kiselina u želucu može da rastvara žilete

Verovatno ne biste trebali da unosite ove stvari, ali možda ćete biti iznenađeni kada saznate da vaš stomak može da rastvori žilet. Tokom 24 sata, želudačna kiselina smanjuje žilete na 63 procenta njihove prvobitne težine.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas