Ovo povrće svi gulimo, a ne moramo i ne bismo trebali!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ovo povrće svi gulimo, a ne moramo i ne bismo trebali!

Povrće ljuštimo i kada je to potrebno i kada nije.

Kod pripreme povrća obično se prvi korak oguli kora, pranje nećemo ni računati jer se podrazumeva. Za neke vrste voća, kao što su, na primer, ananas i banane, razumljivo je zašto pre konzumiranja treba ukloniti koru.

Pomenimo i ono voće koje spada u, da je nazovemo, sivu zonu, jer postoje nesuglasice oko toga da li treba guliti ili ne.

Na primer, nutritivno važne količine vitamina, kao što su vitamin C i riboflavin, i minerala kao što su gvožđe i cink, nalaze se u ljusci sedam korenastih povrća: cvekle, divlje šargarepe, slatkog krompira, rotkvice, đumbira i belog krompira. USDA ukazuje da neoljuštene jabuke sadrže 15 odsto više vitamina C, 267 odsto više vitamina K, 20 odsto više kalcijuma, 19 odsto više kalijuma i 85 odsto više vlakana od njihovih oguljenih ekvivalenata.

Kada bismo nasumično izvukli tri vrste voća ili povrća, da li biste znali koja od njih pripada kojoj kategoriji?

Povrće koje ne morate da gulite:

Krastavac

Ako mu je kožica netaknuta, dovoljno je da ga operete, ali ako ste zabrinuti zbog pesticida, uklonite ga. Prednost jedenja krastavaca sa ljuskom, osim manje posla, je i to što u kožici i neposredno ispod nje ima mnogo hranljivih materija.

Šargarepa

Nije potrebno guliti je ni pre jela ni pre kuvanja, a većina njenih vrednih materija nalazi se neposredno ispod površine. Umesto da ogulite, pre nego što pripremite ili zagrizete šargarepu, posegnite za četkom i dobro izribajte povrće pod vodom.

Koreni peršuna, celera i pastrnjaka

Za sve navedeno važi isto kao i za šargarepu.

Tikvice

Ovo bi vas moglo iznenaditi, ali možete jesti koru tikvice od baternat, hokaido tikve i drugih vrsta ovog povrća, samo im je potrebno malo duže da se ispeku ili kuvaju, tako da je uklanjanje kore opciono, ali ako ste u prstohvatu, ipak je preporučljivo da ga vremenom ogulite.

Lubenica

Lubenicu zaista nema potrebe da gulite, a ako vam se ne sviđa, nemojte je bacati, već je upotrebite za pripremu poslastica i kompota.

Đumbir

Ovaj aromatični koren je potpuno jestiv čak i sa kožom, tako da ne morate da se mučite sa guljenjem, posebno ako je organski đumbir. Ako se plašite pesticida, možete ukloniti koru.

Krompir

Ako je krompir domaći i nema klice ili oštećenu koru, slobodno ga skuvajte ili ispecite sa korom i bez straha jedite kožu. Neki nutricionisti svesrdno zagovaraju ovu ideju, tvrdeći da je kora puna minerala i vlakana, a da se odmah ispod nalazi obilje vitamina C i B. Prema nekim stručnjacima, piling bi trebalo da izbegavaju deca i osobe sa osetljivom varenjem.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas