Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga dece

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga dece

Hrana koju dajete deci utiče na njihov razvoj, ali i na razvoj struktura i veza u njihovom mozgu.

Smernice Američke akademije za pedijatriju (AAP), objavljene u časopisu „Pediatrics„, navode proteine, cink, gvožđe, folne kiseline, određene vitamine i nezasićene masne kiseline kao najvažnije hranljive materije.

Ishrana kojoj nedostaju ovi hranljivi sastojci može dovesti do doživotnih problema u radu mozga.

Dr Sara Džejn Švarcenberg, članica AAP-ovog Komiteta za ishranu, kaže da se isključivo dojenje preporučuje do oko šest meseci starosti.

– Mnoga hrana za bebe je obogaćena cinkom i gvožđem, ali pasirano meso je dobar prirodni izvor ovih hranljivih materija. Žitarice za dojenčad su takođe obogaćene ovim hranljivim materijama i mogu biti dobra prva hrana za bebe – rekla je ona.

Pored majčinog mleka, najbolja ishrana za bebe je ona koja uključuje raznovrsnu hranu kao što su meso bogato proteinima i voće i povrće koje sadrži različite vitamine i minerala.

– Bebe su veoma osetljive na nedostatak hranljivih materija. Njihov mozak se razvija velikom brzinom između prve i druge godine, tako da želimo da pedijatri preporuče zdravu hranu – dodaje on.

Istraživanja pokazuju da je rana ishrana važna za izgradnju zdravog mozga.

Ako propustite priliku da upoznate razvojne prekretnice tokom prvih dana života, nema prilike da vratite vreme i nadoknadite izgubljeno.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.