Ove namirnice su najgore za zdravlje srca

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ove namirnice su najgore za zdravlje srca

Kontrolisanje faktora rizika kao što su ishrana, fizička aktivnost, konzumacija duvanskih proizvoda i kontrola krvnog pritiska može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Iako mnogi faktori mogu izazvati probleme sa srcem, ishrana takođe igra značajnu ulogu. Stoga su lekari objasnili koje vrste hrane najgore utiču na zdravlje srca.

Prženu hranu
Konzumiranje pržene hrane može povećati nivo krvnog pritiska, sniziti HDL „dobar“ holesterol i uzrokovati gojaznost, a sve to može povećati rizik od srčanih bolesti. Studija objavljena 2021. godine pokazala je da uzimanje pržene hrane može povećati rizik od ozbiljnih srčanih bolesti i moždanog udara.

Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati su namirnice koje su prošle kroz proces proizvodnje koji uklanja većinu njihove nutritivne vrednosti. Hrani koja je prošla kroz ovaj proces nedostaju vlakna, vitamini, minerali i polifenoli. Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u belom hlebu i slično, nemaju apsolutno nikakve vlakna i druge hranljive materije, što dovodi do povećanja telesne težine i povećanog rizika od dijabetesa i srčanih oboljenja.

Prerađena hrana

Konzumacija prerađene hrane, koja je bogata šećerom, može biti štetna po zdravlje kardiovaskularnog sistema. Prerađeno meso je najgora hrana za naše srce. Pored toga, studija iz 2021. otkrila je povezanost između većeg unosa prerađene hrane i ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Slatka hrana

Redovna konzumacija slatke hrane može vremenom dovesti do rizika od srčanih oboljenja. Studija iz 2023. pokazala je da previše šećera može biti loše za srce. Zbog toga bi trebalo da izbegavamo slatku hranu i pića kao što su kolači, slatkiši i gazirani pića jer oni mogu doprineti gojaznosti i naškoditi zdravlju našeg srca.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.