Ove namirnice imaju više vitamina A od šargarepe

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Šargarepa će vam duže trajati ako primenite ove trikove skladištenja

Ova važna hranljiva materija jača imunitet organizma, snižava šećer u krvi i odličan je saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.

Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, balansira hormone u telu i služi kao odbrana od infekcija.

Evo namirnica koje su bolji snabdevači vitaminom A od čak i šargarepe.

Bundeva

Sto grama ovog ukusnog jesenjeg voća sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola, što zadovoljava približno polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrednih hranljivih materija naći ćete čak i u pitama, ali treba da zapamtite da u ovom obliku ćete uneti i značajnu količinu šećera i masti.

Slatki krompir

Slatki krompir zadovoljava potrebe za ugljenim hidratima, a istovremeno obezbeđuje obilje vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krompiru ćete naći više od jednog miligrama beta-karotena i 21.000 jedinica retinola, čime zadovoljavate većinu potrebe za ovom vrednom hranljivom materijom. Vitamin A poboljšava vid, pomaže u razvoju kostiju i zdravlju kože, balansira hormone u telu i služi kao odbrana od infekcija.

Kelj

Ovo lisnato i pristupačno povrće ne zove se bez veze superhrana. Sto grama kelja sadrži čak 28.000 jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena. Pored toga, nudi bogatstvo vitamina C i K, što ga čini odličnim saveznikom lepote i zdravlja.

Ulje bakalara

Dobro je poznata činjenica da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje štite srce. Ali da li ste znali koje su prednosti ribljeg ulja bakalara? Jedna supena kašika ovog ulja sadrži 13.600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena, što je osam puta više od sto grama sveže šargarepe.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas