Ove namirnice i pića mogu da ofarbaju vaše zube

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ove namirnice i pića mogu da ofarbaju vaše zube

Da biste sprečili da vaši zubi izgube sjaj, obavezno isperite usta nakon jela ako već nemate četkicu za zube pri ruci. Čak i ako perete zube po preporuci stomatologa, dva do tri puta dnevno, može se desiti da izgube prirodnu belinu.

Možda imate zdrave zube, ali beli i sjajni su sinonim za lep osmeh. Iako nemamo svi istu boju zuba, evo šta možete da uradite za sebe. Naime, neke namirnice i pića ostavljaju mrlje na zubima, pa obratite pažnju koliko često ih jedete i pijete, a četkicu za zube držite pri ruci.

Vino

Crveno vino je poznato po tamnoj i bogatoj boji koja menja boju vaših zuba, što se često može videti na vašem osmehu nakon nekoliko čaša. Ako mislite da ste se udali zato što više volite belo vino – razmislite ponovo. Sadrži još više kiseline koja, baš kao i boja crnog vina, može oštetiti zube.

Čaj

Čaj je napitak koji ima mnoge zdravstvene prednosti kada se redovno konzumira, ali nije blag za zube. Stomatolozi kažu da čaj, posebno crni, može da izazove više mrlja nego šoljica kafe. Isto tako, biljni i beli čajevi svetlije boje su opasni jer mogu nagrizati gleđ i tako izazvati mrlje.

Energetska i gazirana pića

Sadrže brojne sastojke koji, osim što štete opštem zdravlju, nagrizaju zubnu gleđ. Zahvaljujući kiselini i veštačkim bojama, gazirana pića, kao i energetska pića, mogu da izazovu mrlje na zubima.

Sosovi

Iako poboljšavaju ukus jela, sosovi od soje, paradajza i kari su intenzivno obojeni i izazivaju jake mrlje na zubima. Radije birajte lagane sosove ili operite zube odmah po završetku obroka.

Voće

Borovnice, kupine, trešnje, šipak i razno drugo voće jarkih boja mogu oštetiti zube. Svetliji plodovi neće zaprljati zube, ali ipak mogu da nagrizu i oslabe gleđ zbog kiselina koje sadrže. Operite zube odmah nakon toga da biste bili sigurni.

Slatkiši

Bombone, žvake, čokolade, keksi i sladoledi mogu da zaprljaju zube, ali i da izazovu karijes. Povremeno uživanje u slatkišima neće oštetiti gleđ, ali nakon konzumiranja obavezno uklonite ostatke hrane između zuba.

Obojena hrana

Namirnice koje sadrže prirodne ili veštačke boje, kao što su sladoled, žitarice, voćni jogurti, sokovi i slično, takođe mogu ostaviti tragove na zubima. Pokušajte da ih izbegavate, posebno one koje sadrže veštačke boje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.