Ovaj začin sigurno ne koristite! Usudite se, ima puno benefita za naše zdravlje!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ovaj začin sigurno ne koristite! Usudite se, ima puno benefita za naše zdravlje!

U potrazi za novim ukusima, možda ćete se usuditi da probate začin kardamom, posebno ako volite indijsku kuhinju.

Ovaj začin limuna koji pripada porodici đumbira potiče iz Indije, gde se koristi od davnina i predstavlja osnovni deo njihove tradicionalne kuhinje.

Meša se sa karijem, čajem, pa čak i mesom jer odlično ide uz slana i slatka jela. Koristi se i u ajurvedskoj medicini i kao miris koji opušta i pomaže u rešavanju tegoba. Kardamom raste u obliku debelog korena koji može da naraste do tri metra u visinu i ima prostrane izdanke koji mogu dostići i do 60 centimetara.

Plod sadrži do 18 semenki koje sadrže eterično ulje i skrob. Od semena se pravi crvenkasti ili sivi prah koji se koristi kao začin.

Sastav i lekovita svojstva kardamoma Kardamom je lekovit i veoma dobar za ljudsko zdravlje.

Sadrži brojne fitonutrijente i posebno mnogo mangana, koji je odgovoran za izgradnju jakih kostiju i vezivnog tkiva.

Mangan je inače neophodan za pravilno funkcionisanje mozga i nervnog sistema, kao i metabolizam ugljenih hidrata i masti.

Kardamom sadrži zaista visok nivo mangana, toliko da jedna supena kašika ovog začina sadrži 80% dnevne preporučene doze mangana.

Pored mangana, kardamom sadrži vitamine C, B6 i tiamin, riboflavin i niacin.

Bogat je kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, fosforom i cinkom. Kardamom takođe sadrži esencijalna ulja sa antioksidativnim svojstvima. Upravo zbog ovog bogatog sastava su prednosti kardamoma velike i s razlogom se koristi kao jedan od pet glavnih ajurvedskih začina uz korijander, đumbir, kim i komorač.

U čemu pomaže kardamom?

Ukus kardamoma će vas oduševiti bez obzira da li se odlučite da ga koristite u slanim ili slatkim jelima. Međutim, osim po zanimljivom ukusu, kardamom je poseban i po svim blagodetima koje ima za ljudski organizam, a ovo su samo neke od njih.

Snižava krvni pritisak i šećer

Veruje se da je kardamom dobar za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. Razlog tome je nivo antioksidanata koji se vezuju upravo za snižavanje krvnog pritiska. Na to utiče i diuretičko svojstvo kardamoma, koji podstiče mokrenje i tako izbacuje vodu iz celog tela, snižavajući tako krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Protiv raka

Jedinjenja u kardamonu mogu pomoći u borbi protiv raka. Istraživanja pokazuju da konzumiranje ovog začina može smanjiti rizik od razvoja i širenja raka.

Smanjuje zapaljenje

Kardamom je bogat sastojcima koji smanjuju upale u telu. Ovo je opet zahvaljujući antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja i usporavaju i smanjuju upalu. Takođe ima antibakterijska svojstva i koristi se za lečenje infekcija. Eterično ulje kardamoma se pokazalo efikasnim protiv bakterija salmonele i E. coli.

Olakšava probleme sa varenjem

Kao i mnogi začini, kardamom leči probleme sa varenjem. Smatra se da smanjuje nelagodnost u crevima, mučninu i smanjuje povraćanje. Bol u stomaku se može smanjiti uz pomoć ovog začina, a neke studije pokazuju da leči i čir na želucu jer je uspešan u borbi protiv bakterije Helicobacter pilori.

Osvežava dah i pomaže kod karijesa

U nekim kulturama, kardamom se koristio u ustima od davnina za lečenje lošeg zadaha i karijesa. Kod nekih naroda deo je običaja da se nakon jela ispiraju usta kardamomom, a ovaj začin se čak koristi i u nekim žvakaćim gumama. Kardamom je uspešan u borbi protiv baterija koje se nakupljaju u ustima, u pljuvački i na zubima.

Poboljšava zdravlje pluća

Jedinjenja koja se nalaze u kardamonu mogu poboljšati protok kiseonika do pluća i na taj način poboljšati disanje. Iz tog razloga, ovaj začin se često koristi u aromaterapiji, posebno tokom vežbanja kada je poželjno udahnuti više kiseonika. Kiseonik je veoma važan sastojak koji je neophodan za pravilno funkcionisanje svih ćelija i organa u našem telu, uključujući srce i mozak.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas