Ova namirnica smanjuje rizik od infarkta a košta samo 100 dinara

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ova namirnica smanjuje rizik od infarkta a košta samo 100 dinara

Nekada se pravo bogatstvo za naše zdravlje krije u namirnicama koje ne koštaju mnogo, ali mogu da dosta pomognu. Možda mnogi i ne znaju kakvu blagodet kriju semenke od suncokreta. Evo šta ih čini tako zdravim i kako deluju na naš organizam.

Sto grama ovih semenki suncokreta daje oko 585 kalorija energije. Imaju dobru količinu vlakana (8,5 g) i masti (51,5 g). Prisutne masti su uglavnom polinezasićene i mononezasićene koje jesu dobre masti. Takođe su bogate proteinima (20,77 g). Pune su zdravih materija kao što su tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, folna kiselina, kolin, vitamin B6, vitamin C i vitamin E.

Sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, mangana, fosfora, kalijuma, natrijuma u dobrim količinama i cinka. Pružaju nam i flavonoide i fenolne kiseline koji su jaki antioksidansi.

Sadržaj vlakana u semenkama suncokreta koje se mogu kupiti po ceni od 100 dinara, pomaže u smanjenju nivoa LDL holesterola u krvi. Niacin ili vitamin B3 prisutan u semenkama suncokreta smanjuje nivo ukupnog holesterola i rizik od srčanih bolesti.

Kako štite srce? Semenke suncokreta bogate su oleinskom i linolnom kiselinom, a imaju malo zasićenih masti i natrijuma. Sadrže i magnezijum, kalijum i vlakna kao što smo napomenuli, zato pomažu u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola u serumu. Njihovom upotrebom smanjuje se i pojava aritmija. Svi ovi faktori pomažu u zaštiti organizma od pojave kardiovaskularnih poremećaja među kojima je i srčani udar.

Ova vrsta semenki može da smanje nivo šećera u krvi, kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2. Vitamin B6 koji sadrži poboljšava raspoloženje i koncentraciju kao i poboljšava pamćenje. Otpušta serotonin i norepinefrin.

Semenke takođe pomažu u ublažavanju simptoma povezanih sa predmenstrualnim sindromom (PMS). Mogu da budu saveznik prilikom mršavljenja, smiruju upalne procese, doprinose lepoti kože, mogu da deluju kao detoks i u borbi protiv anemije.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.