„Osveta mirne dece“: Popularni u školi lošije prolaze u životu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
„Osveta mirne dece“: Popularni u školi lošije prolaze u životu

U osnovnoj školi niste bili naročito popularni? Odlično, dobra vest za sve autsajdere stiže sa Univerziteta Virdžinija – deca koja su u osnovnoj školi bila mirna i povučena, kasnije u životu bolje prolaze od svojih „kul“ vršnjaka.

Istraživači sa Univerziteta Virdžinija podelili su ispitanike u dve grupe: u prvoj su bili popularni 13-ogodišnjaci koji su rano počeli da izlaze uveče, imali momke i devojke pre vršnjaka i pravili razne ludosti. Drugu grupu činila su mirna deca koja se ni po čemu nisu posebno izdvajala. Prateći njihov razvoj tokom narednih deset godina, naučnici su došli do zaključka da popularnost u školi negativno utiče na kasniji uspeh u životu.

Neki od rezultata su upozoravajući: omiljena deca imaju 40% više šanse da u ranoj mladosti koriste droge i alkohol, a verovatnoća da upadnu u probleme sa zakonom je 22% veća nego kod neprimetnih vršnjaka. Ispitivana je i njihova društvena sposobnost, odnosno koliko se dobro slažu sa prijateljima i ljubavnim partnerima, ali su i tu omanuli – socijalni rejting im je 24% niži nego mirnijim vršnjacima.

Profesor psihologije, koji je bio na čelu studije, Džozef Alen, kaže da je ovo osveta mirne i dobre dece.

– U svakoj osnovnoj školi imate „kul“ decu koja vole da su u centru pažnje i hvale se raznim glamuroznim, uzbudljivim, nekad i opasnim aktivnostima zbog čega postaju popularna i predmet divljenja ostalih. Međutim, deset godina kasnije, oni rade niže plaćene poslove, uglavnom u uslužnim delatnostima, imaju probleme u vezama i odnosima sa ljudima. S druge strane, dete koje je bilo mirno, imalo dobre drugare, ali nije privlačilo mnogo pažnje, kasnije je u životu odlično prošlo. Na neki način, ovo je osveta mirne, dobre dece – zaključuje profesor.

Objašnjenje za ovu, na prvi pogled neočekivanu pojavu, vrlo je jednostavno: popularna deca su navikla da bez mnogo truda budu omiljena. Takav pristup kasnije u životu ne pomaže mnogo.

– Oni su navikli da koriste prečice što im u zrelom dobu predstavlja poteškoću. Kako godine prolaze, shvataju da moraju mnogo više da se potrude, i oko stvari koje su im važne, ali i u odnosu sa ljudima. Pošto nisu strpljivi, često odustaju – primećuje Alen.

Prema njegovim rečima, ovo je prvo istraživanje u čijem je fokusu ono što se sa popularnom i mirnom decom dešava u odraslom dobu. Ranije studije bavile su se samo time kako popularnost u osnovnoj školi utiče na ponašanje ispitanika kad postanu tinejdžeri.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas