Osmišljena aplikacija koja meri nivo UV zračenja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Osmišljena aplikacija koja meri nivo UV zračenja

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je novu aplikaciju na pametnim telefonima koja beleži informacije o nivoima ultraljubičastog (UV) zračenja koja upozorava kada je potrebno primeniti zaštitu od sunčevog zračenja.

Aplikacija sansmart global UV (SunSmart Global UV), razvijena u partnerstvu sa Svetskom meteorološkom organizacijom (WMO), Programom Ujedinjenih naroda za okolinu (UNEP) i Međunarodnom organizacijom rada (ILO), besplatna je i nastoji da „smanji globalni teret raka kože i šteta povezanih s UV zračenjem“, navela Svetska zdravstvena orgamizacija u saopštenju.

Aplikacija koristi trenutno aktuelne podatke iz vremenskih servisa.

– Dokazi pokazuju da je preterana izloženost UV zračenju veliki uzročnik raka kože tako da je važno ljudima da znaju kad i kako da se zaštite – rekla je doktorka Marija Neira, direktor Kancelarije SZO za okolinu, klimatske promene i zdravlje.

Procenjuje se da je u 2020. godini globalno dijagnostikovano više od 1,5 miliona slučajeva raka kože, saopštava SZO.

– U istom razdoblju više od 120.000 ljudi širom sveta izgubilo je živote zbog ove bolesti – navodi se u saopštenju.

Naročito tokom leta, nivo UV zračenja je veoma visok, a zaštita kože je važna, naglašava Svetska meteorološka organizacija. U zavisnosti od tipa kože opekotine se mogu pojaviti samo nakon 15 minuta na suncu bez zaštite.

Prema ovoj organizaciji, UV zračenje se računa na lestvici od 1 (nisko) do 11 ili više (ekstremno). Zaštita od sunca se preporučuje od nivoa 3.

U Evropi, zračenje često doseže nivo 8 tokom letnih dana, rekao je predstavnik za medije Svetske meteorološke organizacije.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas