Orlić: Srbija za izričito poštovanje svih odredbi Dejtonskog sporazuma

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Orlić: Srbija za izričito poštovanje svih odredbi Dejtonskog sporazuma

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas da je Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, za iziričito poštovanje svih njegovih odredbi i istakao da nema ničeg spornog u posebnim vezama između Srbije i Republike Srpske.

„Kada govorimo o integritetu i suverenitetu BiH, Srbija uvek kaže da ih poštuje bez zadrške. To je za nas pravilo od kojeg ne odstupamo i od svih očekujemo da se tako odnose i prema nama“, rekao je Orlić za RTRS.

On je naveo da su posebne veze Srbije i Srpske utvrđene relevantnim sporazumima i da su rezultat tih odnosa brojni infrastrukturni projekti koji su zajednički realizovani ili se realizuju u svakom delu Srpske, ali i u nekim delovima Federacije BiH.

Istakao je da, u interesu srpskog naroda, zvanični predstavnici Srpske i Srbije uvek treba da imaju najbolje moguće odnose.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Orlić je ocenio da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini veoma teška i da je na sceni organizovana kampanja terorisanja Srba koju sprovodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, „sa krajnjim ciljem – Kosovo bez Srba“.

„Sve što se desilo je posledica ‘zuluma’ koji predvodi Kurti sa namerom da izazove otvoreni sukob koji bi doveo do eskalacije. On želi da izazove bilo kakvu reakciju kod Srba koji više ne mogu da trpe teror kako bi to iskoristio i uvukao Srbiju u konflikt sa NATO“, rekao je Orlić.

On je istakao da Srbiji uopšte nije u interesu da dođe do takve eskalacije.

„Svaka tvrdnja da Srbiji odgovara eskalacija, poput onog što se desilo u selu Banjaska, predstavlja najperfidniju laž“, rekao je Orlić i dodao da je svima jasno da je tako nešto u interesu Kurtija.

On je istakao da Srbija želi dijalog i održiva rešenja čuvajući mir i stabilnost.

„Razgovor je neuporedivo bolje rešenje od bilo kakvog nasilja, ali je Kurti taj koji uopšte ne želi dijalog“, rekao je Orlić.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas