Oribajte rernu ovim povrćem! Da, dobro ste čuli, povrćem! Vaša rerna će blistati!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Šta troši manje energije za zagrevanje vode? Čajnik, šporet ili mikrotalasna pećnica?

Verovali ili ne, zapravo postoji veliki broj namirnica koje možete koristiti za čišćenje kuće.

Mnoga povrća deluju kao prirodna dezinfekciona sredstva, čija svojstva mogu da čiste, poliraju i popravljaju brojne predmete za domaćinstvo.

Kada je rerna u pitanju, tajno povrće koje će vam pomoći da očistite je luk.

Tokom proteklih nekoliko godina, videli smo brojne trendove zasnovane na biljci koji su dokazali moć prirodnih sastojaka.

Slično kao da koristite krastavac za uklanjanje ogrebotina sa zida, luk je iznenađujuće efikasan način da oslobodite svoju pećnicu od tvrdoglave prljavštine.

Sa otprilike tri miliona tona luka proizvedenog svake godine, ovog prirodnog sredstva za čišćenje sigurno ne nedostaje.

Ne samo da luk može pomoći u regulaciji šećera u krvi, poboljšanju zdravlja srca i poboljšanju sistema za varenje, već može i prljavu rernu pretvoriti u onu koja je potpuno besprekorna.

Zašto luk deluje

Luk je bogat antioksidansima, ima kiselost i antibakterijska svojstva koja deluju kao prirodna dezinfekciona sredstva protiv tvrdokornih i teksturnih mrlja. Luk je takođe mnogo manje štetan od hemijskih sredstava za čišćenje koja ćemo verovatno koristiti za tvrdokorne mrlje.

Trebalo bi da budemo posebno oprezni u pogledu korišćenja hemijskih sredstava za čišćenje oko uređaja koji emituju toplotu, jer većina hemijskih jedinjenja ne bi trebalo da bude izložena ekstremno visokim temperaturama.

Umesto toga, luk preuzima ulogu prirodnog čistača bez oštećenja površina, a istovremeno sprečava pojavu neprijatnih mirisa i uklanja rđu.

Šta je još bolje?

Luk možete koristiti kao sunđer. Za početak isecite veliki luk na pola. Iako veličina ili boja nisu važni, veći luk može pokriti veću površinu, čineći proces čišćenja efikasnijim. Koristeći jednu polovinu, počnite da rendate, istiskujući višak soka dok rendate.

Ako je rerna još vruća, koristite viljušku za pečenje da pomerite luk dok dodajete pritisak da biste bili sigurni da je sva prljavština uklonjena.

Iako nije neophodno, možda ćete želeti da obrišete unutrašnjost rerne čistom, vlažnom krpom nakon što završite.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.