Opasna greška koju treba izbegavati prilikom čišćenja kupatila

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Opasna greška koju treba izbegavati prilikom čišćenja kupatila

Za uklanjanje tvrdokornih naslaga u domaćinstvu najčešće se preporučuje mešanje alkoholnog sirćeta i sode bikarbone.

Ipak, neki su odlučili da naprave korak dalje i počnu da mešaju izbeljivač sa sredstvima za čišćenje, a stručnjaci upozoravaju da to može biti veoma opasno, čak i smrtonosno.

Neke domaćice imaju običaj da pomešaju izbeljivač sa bilo čim što sadrži amonijak.

Međutim prema hemičarima, to nije pametno.

Kombinovanje nekih proizvoda za čišćenje može biti smrtonosno.

Uzmite, na primer, izbeljivač i amonijak.

Mešanjem proizvoda koji sadrže izbeljivač na bazi hlora sa proizvodima koji sadrže amonijak oslobađa se gas hloramin, koji je toksičan za ljude i životinje.

Mešanje izbeljivača i amonijaka može da vas ubije, iako je to veoma retko, kažu stručnjaci. Takođe se ne preporučuje mešanje izbeljivača sa alkoholnim sirćetom.

Izbeljivač i sirće su uobičajena sredstva za čišćenje koja se koriste za dezinfekciju površina, uklanjanje prljavštine i mrlja. Iako mnogi ljudi imaju oba agensa u svojim domovima, njihovo mešanje je potencijalno opasno i treba ga izbegavati.

Tip izbeljivača koji se obično koristi za čišćenje u domaćinstvu je napravljen od razblaženog natrijum hipohlorita. Sirće je razblaženi oblik sirćetne kiseline.

Kada se natrijum hipohlorit pomeša sa sirćetnom kiselinom ili bilo kojom drugom vrstom kiseline, oslobađa se potencijalno smrtonosni hlor.

Zbog toga se generalno ne preporučuje mešanje izbeljivača sa bilo čim za čišćenje. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili su porast od 20 posto slučajeva trovanja u 2020. zbog izlaganja proizvodima za čišćenje u domaćinstvu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.