Omiljeni začin mnogih nije tako dobar kao što većina nas misli da jeste

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Omiljeni začin mnogih nije tako dobar kao što većina nas misli da jeste

Jedan od omiljenih začina mnogih nije tako dobar kao što većina nas misli da jeste? Mnogi kuvari tvrde da lovorov list ne dodaje ništa jelima i da ga uopšte ne vredi dodavati. Ali da li je zaista tako?

Stručnjaci su sada otkrili pravu istinu. Lovorov list se koristi hiljadama godina, ne samo u kuhinji već i u medicini, a većina ljudi ga danas koristi uglavnom kao sušeni začin u supama, čorbama i čorbama.

Ono što svi rade je da na kraju uklone lovorov list iz jela, a na kraju se postavlja logično pitanje čemu služi?

Neki stručnjaci kažu da ima blago cvetnu aromu sa primesama eukaliptusa, bora i karanfilića, ponekad čak i naznakom cimeta, što zavisi od sorte i daje dodatnu vrednost jelu.

A ipak neki tvrde da ga treba koristiti umereno jer može da pokvari ukus jela i tvrdi se da je jedan list dovoljan za obrok za četiri do šest osoba.

Šta dodaje jelima?

Lovorov list može podići jelo na viši nivo, i jelima daje dodatnu notu. Takođe, za lovorov list se kaže da igra važnu ulogu u balansiranju drugih ukusa, a njegova aroma se može dopuniti biljem i dodatnim biljem. Tvrdi se da se lovorov list može koristiti kao zamena za mnoge druge začine, a neki tvrde da može da pruži i više od samog ukusa. Naime, lovor sadrži jedinjenja koja deluju kao omekšivači, a može se koristiti i za maskiranje neprijatnih mirisa. A sada neki tvrde da lovorov list nije baš kvalitetan. Devedeset pet odsto lovorovog lista dostupnog većini ljudi je veoma, veoma lošeg kvaliteta. Lovorov list treba da bude aromatičan, a stručnjaci kažu da ako nije, verovatno znači da je list lošeg kvaliteta ili mu je istekao rok trajanja. A koliki je njen rok trajanja, stručnjaci tvrde da je oko 18 meseci do dve godine.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.