Održana svečanost povodom 180 godina Narodnog muzeja Srbije

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Održana svečanost povodom 180 godina Narodnog muzeja Srbije

Narodni muzej Srbije (NMS) obeležio je večeras 180 godina postojanja svečanošću na kojoj su uručene zahvalnice i plakete zaslužnim pojedincima i ustanovama, a ministar kulture Nikola Selaković je istakao da NMS predstavlja jednu od temeljnih ustanova moderne Srbije.

Na svečanosti povodom Dana NMS-a, pred brojnim zvanicama iz kulturnog i javnog života, direktorka muzeja Bojana Borić Brešković je uručila Selakoviću zahvalnicu za uspešnu saradnju i kontinuiranu podršku Ministarstva kulture Srbije.

U svom obraćanju, Selaković je zahvalio svima koji rade u NMS „bez kojih ne bi postojao i koji mu daju dušu“, a Borić Brešković je poželeo da premaše sve dosadašnje rekorde u broju izložbi i posetilaca.

Podsetivši da je NMS pre sedam godina opet širom otvorio vrata, posle perioda „kada u muzej osim zaposlenih nije mogao da uđe niko“, Selaković je primetio da NMS „danas beleži višecifrene brojke posetilaca“.

Selaković je upozorio da je Galerija fresaka i dalje zatvorena, i dodao da je „jedan od imperativnih zadataka ministarstva da u ovom mandatu ponovo otvorimo Galeriju freskama i učinimo je dostupnom“.

Prema njegovim rečima, Galerija fresaka je jedna od najlepših galerija, i „to je nešto čime Beograd može da se podiči nijedna druga prestonica u Evropi“.

„Pozivam vas da merimo vreme“, obećao je Selaković.

Prisetivši se da je kao osnovac od 1991. do 1993. godine vikende provodio u Narodnom muzeju, do trenutka kada zbog sankcija u njemu više nije bilo grejanja, Selaković je istakao da je za njega od sedme do desete godine Narodni muzej bio najepše mesto gde su ga roditelji dovodili.

U svom obraćanju, Borić Brešković je istakla da je istorijat NMS-a ispunjen uspešnim izložbama, arheološkim iskopavanjima, publikacijama, konzervatorskim poduhvatima i drugim dostignućima stručnjaka.

Istakavši da je NMS „velika institucija“, Borić Brešković je dodala da dan osnivanja muzeja predstavlja početak sistematske brige o kutrnom nasleđu Srbije.

„Za nama su godine u kojima smo radili, suočavali se sa mnogobrojnim izazovima, i NMS se potvrdio kao istrajan, dinamičan, kreativan i uspešan. Čast mi je da slavimo dan NMS-a uz zahvalnost svim saradnicima na trudu i Ministarstvu kulture na podršci“, rekla je Borić Brešković.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS) Vladimir Pištalo je istakao da je NMS jedna od ustanova u kojoj se nalaze tragovi predaka i „kultura, zbog koje se zemlja i brani“.

Pištalo je podsetio da su NBS i NMS „sestrinske ustanove, koje dele zajedničke početke, a saradnja nikad nije prestala“.

„Gledajući unazad na 180 godina sa ponosom mogu da istaknem da je NMS ostao mesto gde se čuvaju i prenose znanja i čuva istorija“, poručio je Pištalo.

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić je istakao da je „danas svečan dan za srpsku kulturu, sve poslenike u kulturi i državu Srbiju, jer je NMS ustanova svih nas“.

„Ovo je dan kada se zamislimo nad celokupnom našom istorijom, nad epohama koje se ovde čuvaju i svim generacijama koje su mislile na budućnost svojih potomaka i na državu Srbiju. Unapređivale su i bogatile ovu ustanovu svojim radom i entuzijazmom“, naglasio je Perišić.

Muzej je osnovan je ukazom načelnika Ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića 10. maja 1844. godine, kao Muzeum serbski, koji je na jednom mestu trebalo da sabere i sačuva starine, a u prvim decenijama rada organizovan je i kao ustanova zaštite i kao naučna, istraživačka ustanova.

Povodom jubileja zahvalnice i plakete NMS-a dobili su Fondacija Muzeja žrtava genocida, Ministarstvo odbrane, Državni arhiv Srbije, NBS, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada i brojne druge ustanove, kao i mnogobrojni pojedinci. Poseban poklon kolektiva muzeja dobila je Borić Brešković.

Povodom jubileja, predviđeno je i otvaranje izložbe „Tela i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije“, autorke Dragane Kovačić.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.