Odnosi sestara: Zašto uvek nisu savršeni

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Odnosi sestara: Zašto uvek nisu savršeni

Odnosi sa sestrom mogu biti savršeni, ali često podsećaju na triler. Zašto se ovo događa?

Uloga roditelja

Odnos između braća i sestara se formira prvenstveno pod uticajem odraslih. Svaki roditelj je spreman da se zakune: podjednako voli svu svoju decu. U stvari, jedna od ćerki često se oseća povređenom: ne primećujući to, roditelji stalno upoređuju sestre i ispada da je jedna uvek uspešnija, poslušnija, talentovanija i pametnija od druge. Ona koja „nije uspela“ logično oseća ogorčenost – i prema porodici i prema sestri, zbog čega odnosi postaju bolni. Mogući je i drugi scenario: sestra, koja je data kao primer, za drugu sestru se pretvara u idola. Ovakve veze pre ili kasnije prvo postaju naporne.

Rivalstvo

Niste i nikada nećete imati bliži odnos sa nekim nego sa sestrom. Vi ste porodica i zauvek jedan tim. Ali to ne isključuje takmičenje među vama – zbog muške pažnje, ljubavi roditelja, pa čak ni na nivou domaćinstva. Teško je prihvatiti činjenicu da voljena osoba namerno nanosi štetu. Štaviše: i sam „antiheroj“ to ne razume uvek. Koreni rivaliteta iznova leže u borbi za jedinstveno mesto u porodici.

Kad sestra „nije odrasla“

Bezbrižno, srećno detinjstvo je iza vas, a sestra to ne razume. Pozajmljivali ste joj nešto od odeće i radili domaće zadatke, pa zašto sada ne biste rešile njene probleme? Kada takvi zahtevi postanu hronični, očekuje se da budete povređeni ako ste vi ta „starija“ sestra koja mora da rešava sve probleme: imate dovoljno svojih briga. Naučite da kažete sestri „ne“ – inače vam neće preostati nikakav lični život.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.